2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Havazás - A hófúvás miatt több megyében másodfokú riasztást adtak kiForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-28 19:28:52
Több nyugati megye számos járására másodfokú, vagyis narancssárga figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat vasárnap kora délután. Az érintett területeken már a következõ órákban készülni kell arra, hogy a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Bács-Kiskun, Baranya, Somogy, Tolna, Zala és Gyõr-Moson-Sopron megye több járására adták ki a hófúvás miatti másodfokú riasztást. A Nyugat-Dunántúl további területein, valamint a déli országrészben is több járásban elsõfokú riasztás van érvényben.

A közlemény szerint a helyenként viharos széllökések és a növekvõ hóréteg kiemelten az Alpokalján, az ország délnyugati és déli felében (Gyõr-Moson-Sopron megye nyugati része, Vas, Zala, Somogy, Baranya, Tolna, illetve Bács-Kiskun megye délnyugati részein, illetve Csongrád déli határhoz közeli részein) fõként a délutáni óráktól már magas hótorlaszokat emelhet. A Dunántúl több megyéjében, délkeleten a kisebb hóréteg miatt inkább csak gyenge hófúvás valószínû.

A meteorológiai szolgálat azt írta: az esti órákig az ország délnyugati felén további jelentõs havazás várható. A szél fokozatosan tovább erõsödik, ami a hóval borított tájakon helyenként erõs hófúvást okozhat.

Hozzátették: vasárnap estig, késõ estig hozzávetõlegesen a Gyõr-Szolnok-Debrecen sávtól délre további körülbelül 2-15 centiméter friss hó várható (a legtöbb a délnyugati, déli határvidéken). Ettõl a sávtól északra nem valószínû jelentõs hómennyiség. Éjjel délen is megszûnik a havazás. Hétfõn helyenként még elõfordulhat hózápor, kisebb havazás, de nagy területre kiterjedõ számottevõ hóréteg nem várható.

A jelentõs mennyiségû havazás miatt vasárnapra Baranya, Somogy és Zala megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Ezeken a területeken 24 óra alatt akár 20 centiméternél is több hó hullhat. Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Gyõr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna, Vas és Veszprém megyére a havazás miatt elsõfokú figyelmeztetést adtak ki.

Mindemellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Gyõr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyére a viharos szél veszélye miatt is elsõfokú figyelmeztetést adtak ki. Jelezték: tovább erõsödik a szél, majd délutántól fõként a Dunántúl nyugati megyéiben, illetve az ország északkeleti, keleti harmadában viharos (általában 60-75, néhol 80 kilométer/óra körüli) széllökések is lehetnek. A szél mérséklõdése hétfõn napközben várható.

Az elõrejelzés szerint vasárnap a legmagasabb nappali hõmérséklet mínusz 2 és plusz 3 Celsius-fok között valószínû, az Észak-Alföldön és az Északi-középhegység térségében várható 0 fok feletti hõmérséklet. Késõ estére mínusz 5 és 0 fok közé hûl a levegõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!