2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Havazás - Lezárt utak Kelet-Romániában, korlátozások SzékelyföldönForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-29 18:33:37
Fennakadásokat okoz a romániai közlekedésben a szélviharral párosuló erõs havazás. A romániai Országos Meteorológiai Hatóság harmadfokú (vörös) figyelmeztetést bocsátott ki hétfõn 13 óráig a Kárpát-kanyartól délkeletre fekvõ Vrancea, Buzau és Braila megyékre.

A térségben az erõs havazás és a viharos szél járhatatlanná tette az utakat. A meteorológiai elõrejelzés szerint a délkelet-romániai térségben a lehulló csapadék helyenként meghaladhatja a 25-30 litert négyzetméterenként, a széllökések pedig a 90-95 kilométeres óránkénti sebességet is elérhetik. A három megye valamennyi országútját és Buzau megye valamennyi megyei útját is lezárták a hófúvások és a rossz látási viszonyok miatt. Szünetel a forgalom a Bukarestet a tengerparti Konstancával összekötõ A2-es autópályán is a fõváros és a Duna-híd közötti szakaszon.

A hóvihar által sújtott térségben kilenc vonatjáratot töröltek, három vonat pedig elakadt a nyílt mezõn képzõdött hótorlaszokban. Az ítéletidõ a légi közlekedésben is fennakadásokat okoz. Bukarestbõl csak többórás késéssel tudnak felszállni a repülõk, egyes járatokat pedig töröltek.

A székelyföldi Hargita megyében a 7,5 tonnát meghaladó jármûvek számára vezettek be korlátozást a Székelyudvarhelyt Csíkszeredával összekötõ 13A jelzésû és a Csíkszeredából a Gyimesi-szoroson át Moldvába vezetõ 12A jelzésû országúton.

Erdélyben csak a székelyföldi Hargita és Kovászna megyében, Brassó megyében, illetve Maros, Beszterce és Máramaros megye hegyvidékein van érvényben elsõfokú (sárga) figyelmeztetés. A meteorológiai hatóság hótérképe szerint azonban a Magyarországgal határos megyéket és Szilágy megyét leszámítva csaknem mindenütt tíz centimétert megközelítõ, a dél-erdélyi megyékben pedig ennél is több friss hóval kell számolni.

A román hatóságok arra figyelmeztetik az utazókat, hogy csak akkor induljanak el, ha nagyon szükséges. A havas utakon csak téli gumiabroncsokkal felszerelt jármûvek közlekedhetnek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!