2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Jövõ évtõl használható az Elektronikus Értékesítési Rendszer a felszámolási eljárásbanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-30 08:38:27
A jövõ évtõl a felszámolási eljárásokban elektronikus úton kell értékesíteni az adós vagyontárgyait, az Elektronikus Értékesítési Rendszer (EÉR) 2015. január elsejétõl hivatalosan is mûködik, amely által nyilvánosabbá, ezáltal átláthatóbbá, ellenõrizhetõbbé válik a felszámolók munkája - jelentette be a felszámolói névjegyzék vezetésével kapcsolatos feladatok irányításáért és összehangolásáért felelõs miniszteri biztos hétfõn, Budapesten sajtótájékoztatón.

Kunfalvi Zoltán elmondta: januártól az interneten teszik közzé az árverési hirdetményeket és az értékesítési pályázatokat, továbbá az EÉR-en folyik a licitálás, illetve a pályázati értékesítés is. A tervek szerint a vásárlóként bárki számára elérhetõ online felület elõsegíti, hogy minél többen vegyenek részt az eljárásban licitálóként, ezzel élénkítve az árversenyt, a befolyó magasabb vételárnak köszönhetõen pedig a felszámoló várhatóan a korábbiaknál nagyobb hányadát tudja kifizetni a hitelezõi igényeknek és munkavállalói kintlévõségeknek.

Az állami szerv által mûködtetett számítógépes rendszer várhatóan átláthatóbb, ellenõrizhetõbb eljárást teremt, kizárja a visszaéléseket, megelõzi, hogy olyan személyek, szervezetek szerezzenek tulajdont, akik az adóssal, annak tulajdonosi körével, vagy a felszámoló szervezettel esetleg összejátszanak – hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Kunfalvi Zoltán szerint az EÉR nagy elõnye, hogy biztonságos és stabil, a rendszer a felületen történõ összes cselekményt naplózza és eltárolja, tehát az értékesítés és az üzemeltetés is átláthatóvá válik. A felhasználóbarát rendszer továbbá megkönnyíti a lehetséges vevõk számára az eladásra meghirdetett vagyonelemek kínálatának áttekintését és az árak összehasonlítását.

Az internetes oldalon 7000 forintért bárki regisztrálhat, a felszámoló társaságok alapdíja havi bruttó 5000 forint, illetve van egy sávos 1000-20 000 forint közötti licitindítási díj, az értékesített vagyon után pedig 1 százalék jutalékot számítanak fel. Az új értékesítési rendszer kifejlesztése megközelítõleg 65 millió forint volt, amelyet a központi költségvetés finanszírozott - mondta a miniszteri biztos az MTI kérdésére.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!