2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Álláskeresés év végén?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-30 09:23:54
Akinek maradt még szabadsága, igyekszik ilyenkor kivenni. Vannak azonban olyanok, akik saját döntésükbõl vagy elbocsátás miatt éppen ebben az idõszakban keresnének állást.

Vannak azonban olyanok, akik saját döntésükbõl vagy elbocsátás miatt éppen ebben az idõszakban keresnének állást. Gyakran hallom a kérdést: van értelme egyáltalán decemberben önéletrajzot küldeni bárhova is? Megnézi azt valaki, lehet számítani állásinterjúra ilyenkor? Nézzük meg, mi a helyzet ilyenkor a toborzásban.
Döntés vagy kényszer?

A legfontosabb dolog tisztázni a helyzetünket, mielõtt az alapkérdésre keresnénk a választ: a magunk döntésébõl kifolyólag aktuális az álláskeresés vagy külsõ körülmények hatására vagyunk kénytelenek új munkahely után nézni? Ugyanis ha saját elhatározásunk eredményeképp szeretnénk váltani – azaz feltehetõen jelenleg is van munkahelyünk – akkor hasznosabb az ünnepi idõszakot a pihenésre, feltöltõdésre szánni. Kikerülve a napi mókuskerékbõl az ember sokkal könnyebben át tudja gondolni, mihez is kezdene a jövõben, milyen pozícióban szeretne dolgozni leendõ munkahelyén. A rokonlátogatásoknak ilyenkor komoly hozzáadott értékük lehet, hiszen minél több bennünket jól ismerõ emberrel beszélgetünk, annál több impulzus ér bennünket, ami segít a lehetõ legjobb döntés meghozásában. Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk tehát, hogy mi magunk szeretnénk váltani, akkor nem feltétlenül fontos intenzív keresésbe fogni az utolsó hetekben, de mindenképpen töltsük fel önéletrajzunkat a lehetõ legtöbb önéletrajzi adatbázisba, mert ezzel további plusz esélyt adunk önmagunknak és a munkaadóknak, hogy ránk találjanak akár december utolsó napjaiban is.
Ha muszáj munkát találni

Abban az esetben, ha rajtunk kívül álló okok miatt kell új állás után néznünk, akkor természetesen más a helyzet, ilyenkor igenis fontos, hogy intenzíven pályázzunk és azt a napi fél-egy órát állásokra való jelentkezéssel töltsük. Nem kell megijedni attól, hogy év vége van, számos olyan hirdetõ cég van, akinek mostanra maradt ideje, anyagi kerete a bõvüléshez, vagy ebben az idõszakban kezdi el a szervezeti átalakításokat, ami új nyitott állásokat eredményezhet. Azzal azért érdemes számolni, hogy ilyenkor kicsit lassabban haladhat a folyamat; elképzelhetõ, hogy késõbb kapunk csak visszajelzést pályázatunkra. Ez semmiképpen ne szegje kedvünket, mert ha az interjúk esetleg át is csúsznak januárra, akkor is nagyobb esélyünk van rá, hogy behívjanak, ha elõbb küldjük el jelentkezésünket. Sõt, az is megtörténhet, hogy két ünnep között szeretne interjúzni velünk a hirdetõ cég, ilyenkor igyekezzünk alkalmazkodni elfoglaltságainkat mérlegelve. Hatalmas elõnyre tehetünk így szert, hiszen rugalmasságunkról, álláskeresési szándékaink komolyságáról, lojalitásunkról már ezzel meg is gyõzzük a leendõ munkaadót (jelen sorok szerzõje is vett részt utolsó körös interjún és kapott munkaszerzõdés-tervezetet december 23-án).

Akár mi magunk döntöttünk úgy, hogy 2015-ben új életet kezdünk és munkahelyet váltunk, akár nem várt változások eredményeképpen válunk szabaddá a munkaerõpiacon, érdemes résen lenni és figyelmet szentelni a munkakeresésnek. Hiszen azáltal, hogy ebben az idõszakban sokan nem veszik már annyira komolyan a rendszeres pályázást, lassítanak a tempón, komoly elõnyhöz juttathatjuk magunkat azzal, ha aktívan keressük a lehetõségeket, de legalábbis teszünk néhány lépést annak érdekében, hogy jövõre minél hamarabb találjunk rá álmaink munkahelyére.

Békés, Boldog Ünnepeket és sikeres karriert kívánunk minden kedves Olvasónknak 2015-re!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!