2024. április 19. Péntek, Emma.
 
A csípõs étkek kedvelõinek magasabb a tesztoszteronszintjeForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-30 09:46:18
A csípõs ételeket kedvelõ, és különösen a chilipaprikát rendszeresen fogyasztó férfiaknak magasabb a tesztoszteronszintjük.

A legfontosabb férfi nemi hormon hatására jön létre a nemi vágy, de az agresszió is. A tesztoszteron szerepet játszik a szervezet energiaháztartásában, az önbizalom és koncentrálási képesség kialakulásában, de a hormonnal olyan személyiségjegyeket is összefüggésbe hoznak, mint a vállalkozókedv vagy a kalandvágy - olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában.

A Laurent Begue professzor által vezetett vizsgálatban 114, 18 és 44 év közötti férfi vett részt. Az önkéntesek tesztoszteronszintjét a nyálmintákban vizsgálták, majd tört krumplit szolgáltak fel a résztvevõknek, arra kérve õket, hogy tetszés szerint ízesítsék étküket csípõs chiliszósszal. Mint kiderült, azoknak a férfiaknak volt a legmagasabb a tesztoszteronszintjük, akik a legtöbb fûszert használták.

A hormon új élmények keresésére, kockázatvállalásra sarkall, ebben az esetben a rizikó a rendkívül csípõs szósz fokozott alkalmazásában nyilvánult meg - mutatott rá Begue professzor, aki szerint az is lehetséges, hogy a fûszeres ételek rendszeres fogyasztása váltja ki a tesztoszteron fokozott kiválasztását, bár ezt az effektust eddig csupán a rágcsálókon végzett kísérletek során figyelték meg.

A Grenoble-i Egyetem kutatói eredményeiket a Physiology and Behavior amerikai szakfolyóiratban ismertették.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!