2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
Kapcsolat a dohányzás, az Y-kromoszóma és a rák közöttForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-12-30 09:53:13
Újabb okot sorolhatunk a dohányzásról való leszokás érvei közé. A jól ismert okok mellett felfedezték, hogy a káros szenvedély kiöl egy kromoszómát a vérsejtekben, ami létfontosságú védelmet nyújt a daganatos megbetegedések ellen.

A szóban forgó kromoszóma az Y, ami szinte kizárólag a férfiaknál található meg. Ez azt jelenti, hogy a dohányzás okozta pusztulás csak a férfiakat érinti, magyarázatot adva, miért alakul ki a dohányos férfiak körében másfélszer vagy akár kétszer annyi rákos megbetegedés, mint a dohányzó nõknél. A svéd tanulmányban 6000 férfit vizsgáltak és megállapították, hogy a dohányosoknál átlagosan háromszor nagyobb az Y-kromoszóma elvesztésének esélye, mint a nem dohányzóknál. "Úgy véljük a veszteség, vagy károsodás a sejtosztódás elõtti elkülönüléskor következik be" - nyilatkozott Jan Dumanski, az Uppsala Egyetem kutatója, a tanulmány vezetõje.

Mivel az Y-kromoszóma a legkisebb az emberi genomban és nem létfontosságú a sejtek túléléséhez, az általános nézet szerint elvesztése nem jár semmilyen negatív következménnyel. Az utóbbi idõben azonban egyre több bizonyíték utal arra, hogy sokkal komolyabb hatásokat von maga után, mint korábban feltételezték, elvileg korlátozhatja az immunrendszer hatékonyságát a rák elleni küzdelemben. Az idei év elején egy másik tanulmány 1150 idõs férfinél vizsgálta meg, akiknél a vérsejtjeik legalább egyötödénél következett be Y-kromoszóma vesztés, majdnem megkétszerezve a korai halál esélyét, átlagosan 5,5 évvel megrövidítve élettartamukat. Emellett a veszteség hatására közel négyszeresére nõtt esetükben a különbözõ daganatos megbetegedések kialakulásának esélye.

Az Uppsala Egyetem csapata kimutatta, hogy a dohányzás kromoszómákra gyakorolt hatása dózisfüggõ, vagyis minél több cigarettát szív egy férfi, annál nagyobb számú vérsejtnél jelentkezik az Y-kromoszóma vesztés. Jó hír, hogy a dohányzásról leszokottak a kromoszómaszintje megegyezett a nem dohányosokéval. "A legfontosabb üzenet, hogy a folyamat visszafordítható, vagyis ha abbahagyjuk a dohányzást, megszûnik azoknak a sejteknek a megnövekedett felgyülemlése, amik elvesztik az Y-kromoszómát" - magyarázta Dumanski.

A felfedezés meglepetésként érte a tudósokat, akik eddig nem tulajdonítottak túlzott jelentõséget az Y-kromoszómának. "Tudjuk, hogy a férfiaknál magasabb a különbözõ ráktípusok kialakulásának a kockázata, ez a tanulmány pedig segít magyarázatot találni a miértre" - kommentálta a tanulmányt Charles Swanton, a Londoni Rákkutató Intézet munkatársa. "A kutatás bizonyítja az Y-kromoszóma vesztés és a dohányzás közötti kapcsolatot, ezért most az a legfontosabb, hogy teszteljük, vajon ez a veszteség közvetlenül hozzájárul-e a férfiak rákos megbetegedési és halálozási arányainak emelkedéséhez."

Dumanski hozzátette, az utóbbi idõben több gént is azonosítottak az Y-kromoszómában, mint lehetséges daganat elfojtókat, ezért a kromoszómák teljes elvesztése lehetõvé tehetik a potenciális rákos sejteknek az immunrendszer támadásának kivédését.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!