2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
A vállalatoknak december 31-ig nyilatkozniuk kell tényleges tulajdonosukrólForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-31 10:20:34
Januártól szigorúbb pénzmosás elleni szabályok lépnek életbe, így a vállalatoknak december 31-ig nyilatkozniuk kell tényleges tulajdonosukról számlavezetõ bankjuknál, ennek hiányában nem indíthatnak banki mûveleteket jövõre.

A pénzmosás elleni törvényt 2013. július 1-jén módosították. Ennek értelmében a jogi személyiséggel rendelkezõ hazai vállalkozások és jogi személyiséggel nem rendelkezõ szervezetek, valamint az egyéb jogi személyek, például alapítványok, egyesületek képviselõjének 2014. december 31-ig írásban nyilatkozniuk kell számlavezetõ hitelintézetüknél tényleges tulajdonosukról, amennyiben ezt korábban nem, vagy nem a jogszabálynak megfelelõ tartalommal tették meg.

Ha nincs olyan természetes személy, aki az adott szervezet tényleges tulajdonosa volna, akkor a vezetõ tisztségviselõk adatait kell rögzíteni.

A nyilatkozat elmulasztása esetén a számlatulajdonosok elvesztik rendelkezési jogukat a számla felett, amíg a nyilatkozatukat nem rögzíti a bank.

December 11-én a hitelintézetek adatai szerint még számos - becslések szerint az érintett ügyfélkör egyharmadára rúgó - olyan vállalkozás és egyéb szervezet volt, amely nem tette meg a tényleges tulajdonosi nyilatkozatot.

A nyilatkozat több hitelintézetnél elektronikusan is kitölthetõ, ha a kitöltõ egyértelmûen azonosítható.

A kötelezettség a lakossági ügyfelekre nem vonatkozik, amennyiben korábban személyes azonosításukra sor került, és
számlavezetõjüknél a törvényben elõírt adataik és tényleges tulajdonosi nyilatkozataik megfelelõen rendelkezésre állnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!