2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Még jó ideig maradhat az alacsony olajárForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-05 08:22:29
A második fél évben a dollár erõsödése erõteljesen lenyomta az olajárakat.

Az új év elsõ felében is alacsony kõolajárra lehet számítani, hiszen a Kõolaj-exportáló Országok Szervezete egyelõre nem hív össze rendkívüli ülést, hogy szigorítsa a kitermelést.
Lendületet adhat

A tartósan alacsony olajár akár 0,5 százalékponttal is növelheti világszinten a növekedést, ami újabb lendületet adhat a részvénypiacoknak. A nyersanyag-befektetések jelenleg rövid távon még kockázatosak, azonban hosszabb távra jó beszállási pontokat találhatunk” – nyilatkozta Horváth István, a K&H Alapkezelõ befektetési igazgatója. Az elmúlt három évben az egyre nagyobb mértékû amerikai palaolaj-kitermelés, a fejlett országok döcögõ gazdasági növekedése, és az energiahordozók hatékonyabb felhasználása ellenére is 100-110 dollár környékén mozgott a Brent olaj átlagá ra, a nagy kitermelõ régiókat érintõ geopolitikai feszültségek hatására.
Megtört a jég

A második fél évben azonban megtört a jég, és a tartósan elhúzódó geopolitika kockázatokhoz hozzászoktak a piacok, és a dollár erõsödése erõteljesen lenyomta az olajá rakat. Minderre a Kõolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) látványosan nem reagált, sõt, legutóbbi nyilatkozataival szinte kiprovokálta az újabb nagy esést. Így a közel-keleti országok és a világ többi része között is tovább zajlik a kitermelési verseny. A legizgalmasabb kérdés, hogy mikor és mi állíthatja meg az olajár esését. Az OPEC következõ tervezett találkozója még messze van, tehát belátható idõn belül nem látni az árcsökkenés végét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!