2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Télen is szellõztessünk!Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-10 19:31:37
Az ablakokat naponta többször sarkig tárjuk ki, és így rövid ideig, de intenzíven szellõztessünk.

A fûtési szezonban kevesebbet nyitunk ablakot, ezért a lakás levegõjében felhalmozódik a vízpára, ami a lehûlt falakon és ablakokon lecsapódik. A nedvesség penészgombák és poratkák megjelenésével, ezáltal különbözõ légúti megbetegedésekkel jár. Többnyire asztmát, illetve allergiát okoz.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet szakemberei ezért azt javasolják, hogy ebben az idõszakban is fordítsunk figyelmet a lakás szellõztetésére: naponta többször valamennyi ablakot sarkig tárjuk ki, és így rövid ideig, de intenzíven szellõztessünk – ne várjuk meg, míg a falak lehûlnek. E rövid, pár perces idõ alatt a párás, szennyezett meleg levegõ kitódul a lakásból, és helyette száraz, friss, tiszta levegõ áramlik be.


Rontja a közérzetet

Az ember metabolizmusának (anyagcsere) feltétele a szervezet oxigénfelvétele és szén-dioxid-leadása. A fûtési szezonban az ajtók, ablakok általában zárva vannak, a jól szigetelt nyílászárók miatt gyakorlatilag megszûnik a lakóterek természetes légcseréje.

A gyengén szellõztetett helyiségekben a szén-dioxid koncentrációja gyakran magasabb az ajánlott értéknél. Ugyan egészségkárosító hatása csak igen magas koncentrációk esetén van, viszont rontja a lakásban tartózkodók közérzetét, koncentrálóképességét.

A rossz szellõztetési gyakorlat, az elégtelen légcsere miatt a szén-dioxid mellett a belsõ térbõl származó egyéb légszennyezõ anyagok mennyisége is feldúsul. A használati és berendezési tárgyakból, építõanyagokból, illetve a lakásokban végzett tevékenységeinkbõl (fõzés, fûtés, festés, hobbitevékenység, légtisztítók használata, takarítás, dohányzás) rengeteg veszélyes anyag kerül a levegõbe. Ezek többsége komoly egészségkárosító hatással bír.

 

Észrevétlen veszély

A fûtési szezonban megszaporodnak a szén-monoxid-mérgezéses esetek. A szén-monoxid (CO) igen veszélyes, színtelen, szagtalan, mérgezõ hatású gáz. A szénvegyületek tökéletlen égése során keletkezik, így lakásokban a tüzelõ- és fûtõberendezésekbõl, a lakáshoz közvetlenül kapcsolódó garázsból származhat. A szén-monoxid gyengíti a vér oxigénszállító képességét, így oxigénhiányos állapotot okozhat. A mérgezés kezdeti tünetei a fejfájás, hányás, majd súlyos esetekben eszméletvesztés és halál.

 

A szén-monoxid-mérgezés megelõzése

Szakemberrel nézessük át a fûtõ- és tüzelõberendezéseket, és azokat rendszeresen tartsuk is karban. Fontos a szellõzésük megfelelõ biztosítása is!

Sose járassuk a gépkocsi motorját zárt térben, különösen, ha lakásához közvetlenül kapcsolódó garázsa van.

Nagyobb biztonságunk érdekében célszerû CO-érzékelõ beszerzése minden olyan helyiségbe, ahol nyílt lángú berendezés van. Olyan készüléket válasszunk, mely tanúsítottan megfelel az EN 50291:2001 szabvány elõírásainak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!