2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Katasztrófavédelem: egyre kevesebb a kéménytûzForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-11 10:18:56
Az utóbbi években folyamatosan csökken a kéménytüzek száma az országban - közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel.

A közlemény szerint 2014-ben három százalékkal kevesebb kéménytûzhöz riasztották a tûzoltókat, mint egy évvel korábban, 2012-höz képest pedig 15 százalékos a visszaesés.

2012-ben 958 ilyen eset volt, 2013-ban 842, tavaly pedig 813 - tették hozzá.

Rámutattak, hogy a lakástüzek több mint 95 százaléka valamilyen emberi mulasztásra vezethetõ vissza, és az ilyen balesetek egy részét közvetlenül éppen a füstelvezetõben fellépõ hiba okozza.

Az adatok alapján a katasztrófavédelem szerint kijelenthetõ, hogy a legtöbb kéménytûz a lerakódott korom eltávolításával, a kémény rendszeres karbantartásával megelõzhetõ lenne. A megelõzés fontos eleme az is, ha a fûtés során csak olyan anyagokat szabad elégetni, amelyekre a kéményt tervezték.

A balesetek megelõzésének elengedhetetlen feltétele, hogy a kéményseprést végzõ szakemberek elvégezhessék a munkájukat, vagyis be kell engedni a kéményseprõt az ellenõrzés idõpontjában otthonunkba - fûzték hozzá.

A kémények állapotát gázüzemû berendezés esetén évente, szilárd és olajtüzelésû berendezés esetén pedig félévente indokolt ellenõriztetni - áll a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!