2024. április 24. Szerda, György.
 
H1N1: Pánik a határon - ÖsszefoglalónkForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-04 16:02:42
Ukrajnában kedd délutánig több mint 70 áldozata volt a H1N1 vírusnak. Szlovákia megelõzés céljából kedd reggeltõl lezárta a gyalogos forgalom elõl két ukrajnai határátkelõjét.

Gyorsan terjed a új típusú influenza, kedden Magyarországon is áldozatot követelt. Ukrajnában kedd délutánig több mint 70 áldozata volt a H1N1 vírusnak. Szlovákia megelõzés céljából kedd reggeltõl lezárta a gyalogos forgalom elõl két ukrajnai határátkelõjét. Ugyanakkor az ukrán közegészségügyi és járványügyi fõorvos (tiszti fõorvos) szerint Ukrajnában nincs új típusú influenzajárvány: szezonális influenzajárványról és heveny légzõszervi fertõzésekrõl van szó, a laboratóriumi vizsgálatok 14 beteg esetében igazolták a H1N1 vírus okozta influenzát. Oroszországban egy hét alatt 2-rõl 14-re emelkedett az új influenza halálos áldozatainak száma. Ezt Veronyika Szkvorcova egészségügyi miniszterhelyettes jelentette be kedden. Összesen 3122 megbetegedést észleltek eddig, ebbõl 1200 ember most is beteg, a többi felépült.

Megkapta

Magyarország 20 ezer H1N1 elleni védõoltást juttat Ukrajnának, ez azonban nem veszélyezteti a magyarországi ellátást - mondta újságíróknak Bajnai Gordon miniszterelnök kedden, miután õ is megkapta a H1N1 elleni védõoltást a Parlament orvosi rendelõjében. Kérdésre válaszolva a miniszterelnök megerõsítette: tud arról, hogy sok patikában nem kapható a vakcina és kedden délelõtt tájékoztatást is kért Székely Tamás szakminisztertõl. Bajnai leszögezte: eddig 3,4 millió vakcinát gyártott és szállított le a gyártó, de mivel a kiszállítást csak a hétvégén kezdték el, ezért eddig mindössze 430 gyógyszertárba jutott el a védõoltás. A miniszterelnök azt kérte az egészségügyi minisztertõl, hogy mindent tegyen meg annak érdekében, hogy ezen a héten mindenhova eljusson az oltóanyag.

Kérik az oltást

Hamrosan minden magyarországi patikában kapható lesz a H1N1 elleni vakcina, jelentette be tegnap Székely Tamás kormányszóvivõi tájékoztatón. A minisztérium minden gyógyszertárba eljuttatja a kezdõkészletet bizományos rendszerben Amennyiben nem lesz igény az oltásokra, az állam visszaveszi azokat.

Tegnap elindult Ukrajnába a Magyar Vöröskereszt segélyszállítmánya is. Százezer szájmaszkot és több kamionnyi gyógyszert küldött a segélyszervezet a szomszédos országba. A Vöröskereszt fõigazgatója elmondta, hogy a szervezet Szabolcs megyei igazgatósága hétfõn jelentette, hogy pánik van a térségben. Sokan jönnek át Ukrajnából, hogy maszkokat, gyógyszereket, vakcinákat vegyenek, és a határ magyar oldalán is egyre többen döntenek úgy, hogy beoltatják magukat.

Meghalt egy fiú

Mint arról beszámoltunk: meghalt egy 15 éves fiú Szolnokon, a Hetényi Kórházban. A gyerek a H1N1 vírussal volt fertõzött - mondta a keddi kormányszóvivõi tájékoztatón Székely Tamás. Az egészségügyi miniszter hozzátette, hogy még a beteg életében kimutatták nála a H1N1 jelenlétét. A fiú a fokozottan veszélyeztetett csoportba tartozott, számos más betegsége is volt.

Határok

Magyarországi kórházak fertõzõosztályain érdeklõdve azt a választ kaptuk, hogy az ukrajnai járvány miatt indokolt lenne a határok lezárása. Nyíregyházán nem H1N1-re gyanakszanak, hanem ukrajnai hastífuszjárványra, de ezt laboratóriumi eredmények nem igazolták.

Nincs szükség a határok lezárására, közölte lapunkkal az Országos Tisztifõorvosi Hivatal sajtóirodája. Mint fogalmaztak, ennek nem is lenne értelme, mivel a H1N1 már az országban van. Az influenzával kapcsolatban a WHO sem javasolja a határok lezárását, annak pedig, hogy hastifuszjárvány szedné az áldozatait Ukrajnában, semmi alapja nincs, a tünetek sem utalnak erre. A laboratóriumi vizsgálatok eddig a H1N1 vírust igazolták - közölte az OTH.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!