2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Vége az árfolyamkockázatnakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-01-13 16:15:23
Az új évvel új idõszámítás kezdõdött a devizahitelesek számára. Mostantól már rögzített árfolyamon számítják a bankok a lakáshitelek törlesztõrészleteit, így tulajdonképpen megszûnik az árfolyamkockázat. Februárban indul a bankok elszámoltatása és a hitelek forintra váltása is. Szakértõk szerint így kiszámíthatóvá válnak a korábbi kölcsönök. Számítások szerint az elszámolással és a forintosítással csaknem ezermilliárd forint kerülhet vissza a családokhoz.

Kiszámíthatatlan, folyamatosan emelkedõ törlesztõrészletek – errõl panaszkodik a legtöbb devizahiteles. Eddig az aktuális árfolyamtól függõen minden hónapban más összeget kellett fizetniük az adósoknak. Ennek van most vége. Január elsejétõl ugyanis már rögzített árfolyamon számítják a devizában felvett lakáshitelek részleteit.

Ezentúl a svájci frankot valamivel 257 forint alatt, az eurót 309, a japán jent pedig 2,16 forintos árfolyamon kell számítani a törlesztõrészleteknél. Ezt a fix összeget azonban csak pár hónapig fizetik az adósok. Februárban ugyanis kezdõdik a bankok elszámoltatása, majd a devizahitelek forintra váltása is.

Hogy kinek mennyi jár vissza az egyoldalú kamatemelések és a tisztességtelenül alkalmazott árfolyamrés miatt, azt a pénzintézetek számolják ki. A devizahiteleseknek március 1-jétõl, míg a forinthiteleseknek augusztus 1-jétõl postázzák az errõl szóló értesítõt, amely tartalmazza majd a forintosítás részleteit is.

A jegybank szerint az ügyfeleknek is érdemes felkészülten várni a bankok tájékoztatását.

Érdemes összegyûjteni a bankoktól kapott havi értesítõket, havi kifizetési bizonylatokat, és célszerû majd összevetni a banktól majdan megérkezõ elszámolási értesítõvel. A másik teendõ az, hogy akinek már lezárult a hitele, annak érdemes átgondolnia, nem változott-e meg a neve, a címe, a bankszámlaszáma. Ha igen, akkor jelentenie kell bankjának – hívta fel a figyelmet Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivõje.

Az elszámolással a tõketartozás 20, a törlesztõrészletek pedig 29 százalékkal csökkenhetnek átlagosan. A hitelek forintra váltásával pedig a kamatok sem lehetnek magasak, hisz mind a kamatszintet, mind a kamatfelárat maximalizálták a törvényben. A Híradónak nyilatkozó elemzõ azt mondta: ezzel kiszámíthatóvá válik a családok törlesztése.

Az új forinthitelekkel sokkal biztonságosabb lesz a havi törlesztõrészlet, és elõre látható lesz, akár évekre, hogy mennyit kell fizetni. Nem kell attól félni, hogy havonta 5-10 százalékkal magasabb lesz a törlesztõ – magyarázta Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértõje.

Az adósok elõször májusban fizethetnek az új feltételek szerint. Ha azonban ezek az ügyfélnek nem felelnek meg, akkor 60 napon belül ingyen felmondhatja a hitelét. Vagyis ha talál kedvezõbb forinthitelt a piacon, a kölcsönt akár bankon belül, de más banknál is kiválthatja.

A forintosítás azonban nem kötelezõ. Ha például valakinek rendszeres jövedelme van devizában, vagy 2020 végéig lejár a hitele, esetleg rosszabbul járna a forintosítással, akkor kérheti, hogy megmaradjon az eredeti hitele.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!