2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Több tízezer vállalkozásnak tilthatják meg az utalástForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-01-13 16:20:43
A szigorúbb pénzmosás elleni szabályok szerint ugyanis év végéig nyilatkozni kellett a számlavezetõ banknál arról, hogy kik a társaságok tényleges tulajdonosai. Ezt azonban nagyon sokan nem tették meg. Amíg nem pótolják, a bankok korlátozhatják hozzáférésüket a számlákhoz.

Fõként hátrányos helyzetû munkavállalók és gyesrõl visszatérõ nõk elhelyezkedését segíti egy, a Híradóban bemutatott szegedi vállalkozás. Nálunk kiemelten fontos, hogy nem lehet csúszni a fizetéssel, bérrel, járulékkal. Az ügyvezetõ azt mondja, fontos, hogy pontosan tudják utalni dolgozóiknak a fizetésüket, ezért idõben kitöltötték a banki nyilatkozatot. „Több tájékoztatást is kaptunk róla és mivel európai uniós támogatásból is gazdálkodunk, ezért kiemelten fontos volt az számunkra, hogy ezek a dolgaink is rendbe legyenek, valamint mivel egy közösségi irodát is üzemeltetünk, ezért a partnereinknek is tudtunk idõben szólni” – nyilatkozta Kiss Mónika, a Tudásklaszter Nonprofit Kft. ügyvezetõje.

Összesen egymillió négyszázezer vállalat van Magyarországon, amelyeknek december végéig nyilatkozniuk kellett a tényleges tulajdonosi háttérrõl. Ezt azonban több tízezren elmulasztották, így a bank a pótlásig korlátozza a pénzügyi mûveleteket, például letiltja az utalásokat. A nyilatkozatot a legtöbb banknál elektronikusan is ki lehet tölteni, de személyes ügyintézésnél is csak pár percet vesz igénybe.

A Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivõje azt mondta: a cél az, hogy a bankok egyértelmûen lássák, valójában kik a tulajdonosai egy-egy vállalatnak. „Nyilván a jogalkotó szándéka az, hogy ne történhessenek meg olyan pénzmosási, olyan bûncselekményt elkövetõ ügyletek, ahol nem világos egyértelmûen akár az állam, akár az érintett bank számára, hogy ténylegesen milyen célból, kinek és milyen mögöttes háttérrel rendelkezõ vállalkozásoknak történik meg a tranzakció. Tehát valamennyiünk érdekét szolgálja az ügy” – közölte Binder István, az MNB felügyeleti szóvivõje.

Tavaly csak az elsõ félévben csaknem 6000 ügyben merült fel a pénzmosás gyanúja magyar bankoknál a Nemezti Adó- és Vámhivatal adatai szerint. Az adóhatóság és a pénzintézetek mintegy másfél milliárd forintnyi illegális átutalást akadályoztak meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!