2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Szeged mellett kutat magyar olajkincs után a MolForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-01-15 09:01:04
A cég tavaly írt alá koncessziós szerzõdést az ásotthalmi területet is érintõ, Szeged-medence Nyugat nevû koncessziós területen indítandó kutatásról és termelésrõl, január-februárban jönnek a robbantások, amelyekkel meg lehet határozni terület olajkincsének pontos elhelyezkedését - írja a Világgazdaság.

Indulnak a háromdimenziós mérések azon a Szeged-közeli szénhidrogén-lelõhelyen, amelynek olajára alapozva a Mol Magyarország lassítaná hazai felhozatalának csökkenését - írja a Világgazdaság.

Januárra és februárra ütemezte a Mol Nyrt. alvállalkozója azokat a robbantásokat, amelyekre azért van szükség, hogy pontosan meg lehessen határozni a Szeged közeli olajkoncessziós terület olajkincsének pontos elhelyezkedését. Olyan, háromdimenziós (3D) vizsgálatokról van szó, amelyek során a szakértõk kis robbantásokkal keltett hullámok visszaverõdése alapján alkotnak képet a szénhidrogént rejtõ szerkezetek tulajdonságairól.

A Mol Magyarország tavaly írt alá koncessziós szerzõdést az ásotthalmi területet is érintõ, Szeged-medence Nyugat nevû koncessziós területen indítandó kutatásról és termelésrõl. A három éves kutatási programra 5,6 milliárd forintot szán. Az elõkészületek már tavaly megkezdõdtek, a mostan induló, 3D-s mérések lezárultával pedig még az idén elvégezheti az elsõ fúrást a közvetve a Mol-csoporthoz tartozó Rotary a 120 négyzetkilométeres területen.

A koncessziós terület egésze mintegy 350 négyzetkilométer, és onnan az elõzetes becslések szerint 25 millió hordó olaj egyenértéknyi szénhidrogén (fõként olaj) termelhetõ ki, errõl Szakál Tamás, a Mol Magyarország kutatás- termelés igazgatója nyilatkozott korábban a Világgazdaságnak. Még gazdagabbnak ígérkeznek a Forráskút, Ásotthalom és Mórahalom környéki szerkezetek, de a további kihozatalnak határt szabnak a földtani adottságok.

A szegedi lelõhely kiaknázásával lassítható a Mol – és egyben Magyarország – hazai olaj- és gáztermelésének csökkenése, amit 5 százalék alatt akar tartani az évi 1,5-1,8 milliárd köbméter gázt és 500 ezer tonna kõolajat felhozó társaság. Termelése a hazai szénhidrogén-felhasználás ötödének felel meg. Az új koncessziós terület közel esik a Mol hazai kõolaj termelésének mintegy felét adó Algyõ és Algyõ környéki mezõkhöz.

Az ásványok kutatásához és kinyeréséhez szükséges robbantásokra bõven van példa minden évben az országban. A robbanóanyagok használatát a bányakapitányságok jellemzõen szénhidrogén-kutakhoz kapcsolódó munkákhoz, kisebb részben a bányászattal és útépítésekkel összefüggésben engedélyezik. 2014-ben egyedül a Szolnoki Bányakapitányság 46 „kutas” engedélyt adott ki, a legtöbbet a Geoinform Kft.-nek, amely meghatározó részben a Molnak dolgozott.

A robbantók között volt még a Schlumberger Logelco, a megbízók között pedig a Magyar Horizont Kft. Sok robbantás volt a Pécsi Bányakapitányság területén is. Ott az elõbbiek mellett a Mát-Er Kft. útépítéshez kapott engedélyt, a Basalt Középkõ Kft. egy bazaltbányához, a KL Demex Kft. Bátaapátiban arra, hogy ott az RHKK megbízásából részt vegyen a radioaktív hulladéktároló kialakításában. A bátaapáti piacra alapozva helyi robbanóanyag-gyárat és -kereskedést nyitott az Austin Powder Kft. A Budapesti Bányakapitányság területén egy Zsámbék közeli dolomitbányában és a márianosztrai andezitbányában kellett robbantani.
Szigorú feltételek

A Szeged melletti robbantásokat a Detonet Kft. végzi. majd, a Szolnoki Bányakapitányságtól várt engedéllyel. A robbanóanyagot a 10-15 méter mélyre lefúrt, 6-12 centi átmérõjû lyukakban fogja elhelyezni. Az elõírások szerint a munka nappal, természetes világítás mellett, a védendõ létesítményektõl a biztonságost is meghaladó távolságban, robbantási õrség felügyelete alatt folyik majd. A konkrét helyszín az Ásotthalom-Dél 3D kutatási területen lévõ öt település körzete, a Natura 2000-es területek kivételével. A Detonet családi vállalkozás tavaly is dolgozott a Molnak, Bács-Kiskun megyében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!