2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Nagyváraddal közösen ünnepelnekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-15 09:28:10
Idén is több napig tart a magyar kultúra ünnepe programsorozat.

Hagyomány, hogy Bihar központja a közeli Nagyváraddal közösen ünnepli meg a Magyar Kultúra Napját, amely így január 22. helyett napokon át tart. A két városnak a magyar kultúra ünnepe rendezvénysorozatáról Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere számolt be. Elmondta, az idei immár a 16. közös ünnep lesz, melynek eseményeit városuk és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) bihar megyei szervezete rendezi meg ezzel is emlékezve a történelmi gyökerekre. Fõvédnökök Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke és Rácz Róbert, hajdú-bihari kormánymegbízott.

A ünnepségsorozat január 17-én, szombaton Berettyóújfaluban, a járási hivatal elsõ emeleti elõcsarnokában 10 óra 30 perckor Kosztolányi Dezsõ emléktábla-avatással kezdõdik, majd a neves költõ bihari látogatásairól tart elõadást Bakó Endre irodalomtörténész, a Napló volt fõszerkesztõje. Ezt követõen Apámmal utazunk címmel Kocsis Csaba, Meleg Vilmos színmûvész, Petõ István és a Négypatkó együttes összeállítását láthatják, hallhatják az érdeklõdõk a Fráter László teremben.

Vasárnap Újfaluban a program A kárpát-medencei magyarság mûveltségi állapota címû fórummal folytatódik Bihari Népfõiskola székházában. A résztvevõk: Pomogáts Béla irodalomtörténész, dr. Sz. Tóth János egyetemi docens, a Magyar Népfõiskolai Társaság elnöke, dr. Fleisz János egyetemi tanár, a BINCISZ elnöke, dr. Kovács Béla, a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár igazgatója, dr. Muraközi Zoltán, a Gróf Tisza István Kórház fõigazgatója és Kálnai Zsolt, az Arany János Gimnázium igazgatója.

Az ünnepségsorozat január 23-án pénteken 18 órától a Biharkeresztesi Nemzetközi Mûvésztelep anyagából válogatott kiállítás megnyitójával folytatódik a Nadányi Zoltán Mûvelõdési Központban. Ugyanitt 19 órától Hajnali részegség címmel irodalmi estet rendeznek Kóti Árpád, a Nemzet színésze és Csikos Sándor érdemes mûvész, valamint a Négypatkó Együttes közremûködésével.

Nagyváradon január 20-án kezdõdnek az események a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban Kordics Imre: Nagyvárad fontosabb utcái 1940-1944 címû könyvét mutatják be. Másnap a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében rendeznek irodalmi mûsort, amely után a berettyóújfalui zeneiskola mûvésztanárai lépnek fel. Január 22-én az eseménysorozat gálaestjén a Szigligeti Színházban Rácz Róbert Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott mond köszöntõt, majd A Magyar Kultúra- illetve, a Jakobovits-díjakat adja át az RMDSZ Bihar megyei szervezete. Ezt követõen Molnár Ferenc: Liliom – külvárosi legenda címû darabját mutatja be a Szigligeti Társulat Szikora János rendezésében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!