2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A napfény árnyoldalaiForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-15 09:43:00
A törvényalkotó a napelemet kétszer olyan veszélyesnek minõsíti, mint az akkumulátort.

Drágulhatnak a napelemek, miután a kormány környezetvédelmi termékdíj-kötelessé tette azokat egy olyan törvény módosításával, amelynek célja, hogy „hozzájáruljon a környezetszennyezés megelõzéséhez, illetve csökkentéséhez”. A teljes egészében újrahasznosítható anyagokból készült napelemeket a jelentõs szennyezést okozó termék- és anyagáramok kategóriába sorolták, ez alapján kilogrammonként 114 forint termékdíjat kell fizetni minden panel után, ami egy családi ház esetén közel 50 ezer forint pluszköltséget jelent.

A savat, nehézfémeket tartalmazó akkumulátoroknak csupán 57 forint a díja. A 200 érintett céget képviselõ Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke, Kiss Ernõ elmondta, e díjjal súlyosbodhat az évtizedes lemaradásunk a megújuló energiahasznosító rendszerek tekintetében.

Hazánkban 2013 végéig – a rendkívül jó adottságok ellenére is – 36 megawattnyi kapacitást telepítettek, ezzel szemben Csehországban 860-at, míg Romániában 1680-at. Hangsúlyozta: a határon túli vállalkozásokat hozzák helyzeti elõnybe, mert a környezõ országokban alacsony áfakulcs mellett adják el a paneleket, és a forgalomba hozatalhoz kötött termékdíjat sem kell kifizetni, ha egy hazai cég saját magának vásárol külföldön napelemet. – Hazánkban 700 vállalkozás 3500 dolgozója foglalkozik napelemekkel, akik nehéz helyzetbe kerülnek. Minden nehézség ellenére jó befektetés a napelem, de a termékdíj bizonyosan visszavet a keresletén – zárta.


Hasonlóan vélekedik Szolnoki Mikós, az észak-alföldi régiót évi 750 panellel ellátó debreceni kft. vezetõje is. – Árfelhajtó hatása lesz a törvénymódosításnak, amit tovább kell hárítani – mondta. A megyében 12 napelempark építését engedélyezték, közülük a három nagy teljesítményû van Debrecen-Halápon, Újlétán és Monostorpályiban. Utóbbi település polgármestere, Szabó József nem ért egyet a törvénymódosítással.

– Ha el szeretnénk adni parkot, 2,5 millió forinttal többért tudnánk. Tervezzük, hogy a jelenlegi 1 megawattos teljesítményt 10-re bõvítjük, a 700-800 millió forintos beruházáson felül 10 millió forintnyi termékdíjat kell majd megfizetnünk – mondta.
Hazai szabályokba ültetik

– Az EU vonatkozó irányelve az úgynevezett e-hulladékok közé sorolja, vagyis a szórakoztató elektronikai berendezésekkel egy kategóriába helyezi a napelemet és a napcellát is.

A termékdíjról szóló törvény módosítása nem tesz semmi mást, mint átülteti a magyar jogszabályokba az EU irányelvi besorolásait – írta megkeresésünkre a Földmûvelésügyi Minisztérium.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!