2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Forinthitelek – Huszonhat pénzintézet indított pertForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-15 11:37:04
Huszonhat pénzintézet nyújtott be keresetet hétfõig, a jogszabályban megszabott határidõig a Fõvárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiumához a forinthiteles szerzõdések egyoldalú módosítása ügyében - közölte a törvényszék az MTI megkeresésére hétfõn.

A hitelintézetek - a parlament által tavaly elfogadott elszámolási törvény értelmében - január 5. és 12. között indíthattak pert, hogy bizonyítsák a forint alapú fogyasztói kölcsönszerzõdések egyoldalú módosításainak tisztességességét.

A pert indítók között van a Sajóvölgye és a Téti Takarékszövetkezet, a Magyar Cetelem Bank Zrt., az Erste Bank Zrt., az FHB Jelzálogbank Nyrt., az FHB Kereskedelmi Bank Zrt., a K&H Bank Zrt., a Raiffeisen Lízing Zrt., az OTP Lakáspénztár Zrt., az OTP Bank Nyrt., a Sopron Bank Burgenland Zrt., a CIB Bank Zrt., és a Raiffeisen Bank Zrt.

A törvény szerint a forintalapú és a ténylegesen devizában törlesztett kölcsönszerzõdések esetében a pénzintézeteknek augusztus 1. és szeptember 30. között, vagy legkésõbb a polgári peres eljárás befejezésétõl számított 60. napig kell elküldeniük az elszámolást ügyfeleiknek. Az elszámolással kapcsolatban minden költség a bankot terheli a törvény értelmében.

A bankoknak minden olyan esetben elszámolási kötelezettségük van, amelyben a törvény hatálya alá tartozó fogyasztói kölcsönszerzõdés még nem szûnt meg, vagy 2009. július 26. után - azaz az elsõ devizahiteles törvény hatálybalépését megelõzõ 5 éven belül - szûnt meg. Elszámolási kötelezettségük van akkor is, ha a szerzõdés a 2009-es idõpont elõtt szûnt meg, de abból el nem évült követelés származik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!