2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Csak energiatakarékos lehet a fûtõkészülékForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-01-15 11:46:33
Szeptember 26-ától energiacímke kerül a gázkazánokra is, akkortól csak az A és a B energiaosztályú készülékeket lehet forgalomba hozni, illetve azok beépítését lehet engedélyezni - közölte a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) az MTI-vel.

A szeptember 26-i dátum abból adódik, hogy akkor lép hatályba az a két uniós rendelet, amelyek közül az egyik a vízmelegítõk, a másik pedig a kazánok energetikai jellemzõit tartalmazza, illetve ekkortól írják elõ az energia címkék kötelezõ használatát e körben. A rendeleteket automatikusan alkalmazni kell minden tagállamban.

A címke megegyezik a háztartási gépekre, berendezésekre eddig is kötelezõ címkével, vagyis A-tól G-ig terjed az energetikai besorolás. Az A-osztálynál jobb besorolás is az eddigi módon, az A betû után tett + (plusz) jelekkel történik.

Az említett rendelet a legfeljebb 400 kilowatt teljesítményû kazánokra vonatkozik. Egy ekkora kazánnal kifûthetõ egy 10 emeletes, 60-70 lakásos panelház, de ebbe a kategóriába tartozik a 10 kilowattos, családi ház fûtésére alkalmas kazán is.

Az elõírás a készülék hangosságára és hatásfokára vonatkozik. Ez utóbbi a fontosabb, és úgy szól, hogy a szezonális hatásfok nem lehet rosszabb 86 százaléknál. Ezt a hatásfokot a teljes fûtési idõszakra vetített, valós üzemállapotban kell elérnie a kazánnak. Más ugyanis a hatásfoka a készüléknek, ha fagyos, vagy ha enyhe levegõt szív be.

Az ilyen szezonális hatásfokot csak kondenzációs gázkazánnal lehet elérni. Ennek az a jellemzõje, hogy a füstgázban lévõ hõt is hasznosítja, ezért ugyanazt a fûtõteljesítményt negyedével-harmadával kevesebb gáz elégetésével éri el, mint a hagyományos gázkazánok.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!