2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Az államháztartás központi alrendszerének 2014. évi hiánya 825,7 milliárd forintForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-01-15 11:53:37
Az államháztartás központi alrendszerének 2014. évi hiánya 825,7 milliárd forint, 325,8 milliárd forinttal alacsonyabb a módosított elõirányzatnál, annak 72 százaléka. Az adatok megerõsítik a kormány várakozását, hogy az uniós módszertan szerinti hiány tavaly a GDP 2,9 százalékánál alacsonyabb lehetett - közölte az elõzetes számok alapján Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön a kormány.hu portálon.

Tavaly decemberben a központi alrendszer hiánya 111,9 milliárd forint volt, ezen belül - a központi költségvetés és a társadalombiztosítási alapok egymás közötti technikai átcsoportosításának is köszönhetõen - a központi költségvetés 101,1 milliárd forint többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 192,5 milliárd forint, az elkülönített állami pénzalapok pedig 20,5 milliárd forint hiányt mutattak.

A központi költségvetés 2014. december végi pénzforgalmi adatai a kormány várakozásaihoz képest is kedvezõbben alakultak.

Az államháztartás központi alrendszerén belül a központi költségvetés 837,1 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 5,7 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 5,7 milliárd forintot meghaladó szufficittel zárták a 2014-es évet.

Az NGM közleménye szerint a tavalyi hiány értékelésekor ki kell emelni, hogy a gazdasági növekedés felfutásából, a foglalkoztatás bõvülésébõl, valamint az online pénztárgépek bekötésébõl származó többletbevételek a költségvetési egyenleget pozitívan befolyásolták.

A központi költségvetés 2014. évi bevételei az elõzõ évhez képest magasabbak lettek, melynek hátterében elsõsorban a tervezettet meghaladó gazdasági növekedés, a bõvülõ foglalkoztatás és fogyasztás áll. A 2014. évi költségvetési törvényben elõirányzottnál nagyobb bevétele volt az államnak többek között a társasági adóból, az általános forgalmi adóból, a személyi jövedelemadóból, illetve a szociális hozzájárulási adóból.

A központi költségvetés 2014. évi kiadásai szintén meghaladták az elõzõ évi kifizetéseket, összességében a kormányzati céloknak megfelelõen alakultak. Mind a 2013. évi szintnél, mind a 2014. évi elõirányzatnál magasabban teljesültek ugyanakkor az európai uniós programokhoz kapcsolódó kifizetések. Emellett meghaladták az elõzõ évi kiadásokat a helyi önkormányzatok támogatásai - ide értve az adósságuk törlesztéséhez nyújtott pénzügyi segítséget -, valamint az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!