2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Megkezdõdött az éjszaka császárának pereForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-16 11:07:21
Zárt ajtók mögött folyik az eljárás, melynek 22 vádlottja van.

„Szégyelljék magukat!” – szólt rá V. László az õt szorgalmasan fotózó sajtósokra, amikor szerdán kilenc órakor bilincsben, vezetõszáron megérkezett a Debreceni Törvényszékre. Azért méltatlankodott, mert a képek annak ellenére készültek, hogy nem vállalta arcát, azt egy újsággal takarta el. Még annyit kívánt nekik, hogy „valamennyien ilyen helyzetbe kerüljenek”. A folyosó zsúfolásig telt az ügyvédekkel, vádlottakkal és a média képviselõivel.

A rendõrségi vesztegetési botrány során ismertté vált V. László, a budapesti „éjszaka császára” és 21 társának pere január 14-én kezdõdött hivatali vesztegetés és más bûncselekmények miatt. A vádlottak zöme civil, de van köztük rendõr, tûzoltó és pénzügyõr is, ezért katonai tanács folytatja le az eljárást, Vatai István hadbíró alezredes vezetésével. Az elsõrendû vádlott kivételével valamennyien szabadlábon védekeznek.

Az újságírók néhány percre bemehettek a Debreceni Törvényszék legnagyobb tárgyalótermébe, melyet ez alkalomra kissé átrendeztek. Az egyik hosszanti oldalfal mentén végigért az ügyvédek asztala, hogy mind elférjenek; az elsõrendû vádlottat magát négy védõ is képviseli. A vádlottak közül az elsõ tárgyalási napra húszan jöttek el, köztük nõk is vannak.

A megjelentek számbavétele után a nyilvános rész véget is ért: a bíró zárt tárgyalást rendelt el. Az eljárásra a legszigorúbb minõsítés vonatkozik, zárt ajtók mögött folyik majd, a vád sem publikus, mivel a vádirat tele van titkosított adatokkal. Csak maga az ítélet lesz megismerhetõ, de már az indoklás nem.

A vádirat egyébként 90 oldalas, az ügy iratai 70 – 80 ezer oldalt tesznek ki. A Központi Nyomozó Fõügyészség bûnszervezetben, vezetõ beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerûen elkövetett hivatali vesztegetés bûntettével és más bûncselekményekkel vádolja az érintetteket.

V. László – és 33 társa – ellen egy másik büntetõper is folyik költségvetési csalás miatt a Fõvárosi Törvényszéken.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!