2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Felébredni látszik az ingatlanpiacForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-16 12:16:03
A közvetítõk szerint egyelõre inkább a befektetõk vásárolnak.

A 2014-es ingatlanpiac kapcsán az elmúlt napok sajtóhíreiben több iroda is növekvõ keresletrõl és árakról számolt be, Budapesten és országos viszonylatban is. Megyénkbeli ingatlanközvetítõk szintén élénkülést tapasztaltak.

– Arról értelmetlen beszélni, hogy áll-e vagy elindult az ingatlanpiac, hiszen folyamatosan mozgásban van. A kereslet és a kínálat ritkán mutat egyensúlyt – mondta Nagy Ágota, az Ingatlansziget tulajdonosa. Most a kereslet élénkülése számszerûsíthetõ akár az érdeklõdések, akár az adásvételek számát vesszük figyelembe. Jellemzõen a készpénzes ügyfelek vásárolnak, akik a banki vagy a lakáskasszájukban lévõ megtakarításaikat fektetik be. Ugyanakkor – Nagy Ágota tapasztalatai szerint – a lakáscélú hitelfelvétel még nem élénkült meg kellõen már csak azért sem, mert a korábbinál jóval nehezebb feltételekkel lehet hozzájutni.

– A debreceni ingatlanok átlagban néhány százalékkal magasabb áron értékesíthetõk most, de ennek mértéke persze függ az ingatlan elhelyezkedésétõl, paramétereitõl. Mint mindig, most is legkönnyebben az egyetem közeli ingatlanok, a kiemelt övezetben épült lakóegységek, a nagy értékû igényes ingatlanok értékesíthetõek a legjobban – részletezte a szakember.

Határozottan élénkülés mutatkozik, mintegy 10 százalékos az áremelkedés az eladott ingatlanoknál az Online Ingatlan tapasztalatai szerint. A javuló tendencia nagyjából 2014. második félévére tehetõ.

– Újra megjelentek a piacon a befektetõk, elsõsorban annak köszönhetõen, hogy a banki kamat nagyon alacsony, ezért ingatlanba teszik a pénzüket. De építkezésbe még nem vágnak, egyelõre csak vásárolnak – mondta el Magyar Gabriella, a Debrecenben mûködõ iroda vezetõje.

Debrecenen kívül gyakorlatilag nem lehet ingatlanpiacról beszélni a megyében – jelentette ki Baráth Norbert, a Duna House munkatársa, amikor a vidéki helyzetrõl kérdeztük. Elmondta, hogy a megyeszékhely környezetén túl településenként évente néhány ház cserél gazdát, emiatt az ingatlanközvetítõknek nem éri meg e területeken mûködni. Még az agglomerációban is érzékelhetõ a különbség: 2013-ban Hajdúszoboszlón mintegy 200, Ebesen és Mikepércsen 20-20, Hajdúsámsonban és környékén 100 ingatlan értékesítése történt meg, a cívisvárosban pedig 2352-é.

– Debrecenben élénkülés jellemezte 2014-ben a piacot, az árak és a kereslet is nõttek. Elsõsorban a befektetési célú vásárlás volt jellemzõ, legfõképpen az egyetem környékén, az Újkertben; míg ugyanis a bankba tett pénz 2-3 százalékot fial, ingatlannál 6-7 százalékos hozam érhetõ el – mondta Baráth Norbert. Példaként említette, hogy egy 10 millió forintért vett lakás havi 60-70 ezerért kiadható, ráadásul biztonságosabban jövedelmez, mint a bankbetét.

Tavaly a vételár 5-10 százalékos emelkedését tapasztalták a Duna House-nál, attól függõen, hol fekszik az ingatlan; ez az elsõ, sõt a második és a harmadik szempont az érték meghatározásánál – jegyezte meg a szakember, aki úgy véli, hogy az általános ingatlanpiaci erõsödés némi optimizmusra ad okot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!