2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Iskolaérettség: hatévesek a padbanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-18 09:55:40
Fontos, hogy a gyermek testileg, szellemileg és érzelmileg is készen álljon az iskolára.

A törvény szerint az a gyerek, aki az adott évben augusztus 31-éig betölti a 6. életévét, tanköteles korba lép, ami azt jelenti, hogy elkezdheti az iskolát. Ez azonban nem „teljesen” kötelezõ, óvodavezetõi engedéllyel a következõ naptári év szeptemberében, vagyis a hétéves kor betöltése után is lehet iskolába mennie, sõt, van, aki akár nyolcévesen is megkezdheti az elsõt.

A gyermek hatodik életévében az óvónõ döntheti el, hogy szerinte érett-e már az iskola megkezdésére. Az olyan helyzetekben, amikor vitatható a kérdés, és az óvoda nem tud teljesen egyértelmûen nyilatkozni róla, szükséges, hogy egy szakértõ mondjon véleményt a gyermekrõl. Ezt kérheti az iskola, az óvoda, vagy maga a szülõ, azonban nem kötelezõ minden esetben szakértõhöz fordulni. Ha szülõként valaki nem ért egyet az óvoda döntésével az iskolaérettség kérdésében, akkor kikérheti a szakértõ véleményét. A szakértõi vélemény alapján az iskolaigazgató dönt, hogy beiskolázza-e a gyermeket – számolt be a dívány.hu.

– A legnagyobb szerepe az óvodapedagógusnak van, hiszen három, három és fél, négy évig jár a gyermek az óvodába. Minden tulajdonságát, képességét ismeri, és vezetõ óvónõként az a véleményem, hogy ha a kicsi augusztus 31-éig betölti a hatodik életévét, és az iskolába lépéshez szükséges fejlettségi szintet eléri testileg, szellemileg, értelmileg és érzelmileg egyaránt, s az óvodapedagógus úgy ítéli, bátran engedheti a szülõ iskolába! – mondta el Szikszai Kiss Edit, az Eszterlánc Északi Óvoda óvodavezetõje, hozzátéve: valamennyi tagintézményükben lehetõség van arra, hogy a szülõk gyermekpszichológus segítségét kérjék a döntésben, akihez egyre nagyobb bizalommal fordulnak.

A Nyíregyházi Fõiskola Apáczai gyakorlóiskolájában tanító Bodnár Lászlóné alapos, körültekintõ mérlegelésre inti a szülõket. – Elõfordul, hogy bár életkora és a törvény adta lehetõség alapján a gyermek már beléphetne az iskola kapuján, mégis azt tanácsoljuk a szülõknek, hogy fontolják meg az iskolakezdést a csemetéjük érdekében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!