2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Drágult a paradicsom, zuhant a krumpliárForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-18 10:41:11
A mezõgazdasági termelõi árak 6,8 százalékkal mérséklõdtek egy év alatt.

Tavaly novemberben a mezõgazdasági termelõi árak 6,8 százalékkal mérséklõdtek az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva, ezen belül a növényi termékek ára 8,3, az élõ állatok és állati termékeké 4,5 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Százalékosan

Az év elsõ tizenegy hónapjában a mezõgazdasági termelõi árak 5,9 százalékkal csökkentek 2013 azonos idõszakához képest, a növényi termékek ára 9,1, az élõ állatok és állati termékeké 0,7 százalékkal mérséklõdött. A legnagyobb mértékben, 45 százalékkal a krumpli ára csökkent, a paradicsom viszont 74 százalékkal drágult egy év alatt. Az év elsõ tizenegy hónapjában a gabonafélék ára 8,6, az ipari növényeké 7,8, a burgonyáé 21 százalékkal maradt el a 2013 azonos idõszakitól. A zöldségfélék ára 2,8, a gyümölcsféléké 19 százalékkal csökkent a 2013. január-novemberihez képest. A gyümölcsféléknél, az õszibarack kivételével csökkentek az árak.
Romlandó

Tavaly novemberben a búza ára 2,5 százalékkal nõtt, a kukoricáé 10 százalékkal csökkent. Mindkét növény hozama kiemelkedõ volt. Az ipari növények ára 6,9 százalékkal maradt el a 2013. novemberitõl. Szakértõk a burgonyárak zuhanását részben a jó hazai terméssel, részben a csapadékos idõ miatti rosszabb minõséggel indokolják. Az egy évvel korábbinál nagyobb a veszélye annak, hogy a betárolt készletek megromlanak, ezért a termelõk kénytelenek olcsóbban túladni a terményen.

HBN

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!