2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Az elsõ munkahely karrierformáló erejeForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-20 12:00:00
Amikor a pályakezdõk belevetik magukat a munkába, megszerzik az elsõ állásukat – az sorsdöntõ lesz a késõbbi karrierjükre.

Ezért igen nagy felelõsségük van nekik is és a munkáltatónak is abban, hogy jól képzett kezdõkként szakemberekké vagy csalódott, pályaelhagyóvá válnak-e.
A munkáltató felelõssége

A legtöbb pályakezdõ már rendelkezik valamiféle munkatapasztalattal, mire az elsõ „igazi” állását megszerzi. Például sokan vállalnak diákmunkát, segítenek be a családi vállalkozásba, stb. Ezek mind adnak valamiféle motivációt – rossz esetben elveszik azt –, de leginkább az elsõ, tanult szakterületen szerzett tapasztalatok fogják meghatározni a fiatalok késõbbi munkaerõpaci helyzetét. Az adott iparág, iparági tapasztalatokkal is gazdagítja a junior szakembereket, pl. egy kontroller élelmiszeriparban egészen másfajta problémákkal és megoldásokkal fog találkozni, mint egy informatikai szolgáltató cégnél. Késõbbi álláskeresésénél az iparági ismerete segítheti az iparágon belüli elhelyezkedésben, vagy gátolhatja más iparágba való bekerülésben.
ÉRDEKES: Hogyan válasszon egy pályakezdõ karriert?

Amennyiben a munkáltató megfelelõ lehetõségeket biztosít tanulásra, tapasztalatszerzésre a junior kollégának, sikerélményekkel gazdagítja, hosszútávon is értékes munkaerõre számíthat: a junior kolléga szívesen fog újabb feladatok vállalni, ha már érett rá és sikerrel kecsegteti. A sikerélmény a junior kollégák legfõbb motivációja. Ugyanígy azonban el is veheti a kedvét akár a szakterülettõl, akár az iparágtól: a folyamatos sikertelenség, a túlzott és agresszív ellenõrzés, könnyen azt jelentheti a fiatal kolléga számára, hogy „ez nekem nem való”.
A pályakezdõ álláskeresõ felelõssége

Természetesen a pályakezdõ döntésén is sok múlik: ha olyan iparágban talál állást, ami tanult szakterületén túl érdekes számára, akkor a szakmai fejlõdése, elõmenetele biztosabb lehet, hiszen tudatosan a céljai felé halad. Ha olyan iparágban vállal állást, ami nem kelti fel az érdeklõdését, az nem fog sikerélményt, elégedettséget hozni. Ha anyagiak miatt fontos, hogy bármilyen állást elvállaljon, akkor két lehetõsége van: vagy azt az iparágat ismeri meg, tanulja meg, szereti meg, amibe belecsöppent, vagy az általa vágyott iparághoz szükséges tudást, készségeket további tanulmányokkal, önképzéssel megszerzi. Ennek eszközei lehetnek akár szakmai anyagok rendszeres olvasása, szakmai hírek követése, Linkedin csoportokban való aktív részvétel, szakkönyvek olvasása, vagy esetleg szakirányú tanfolyamok. Ezt pedig a késõbbiekben fel kell tüntetni az önéletrajzban, így egy másik iparágba könnyebb lesz az „átjárás”. Így fel tud mutatni szakirányú ismereteket, általános tájékozottságot, piaci ismeretet, Linkedin kapcsolatok révén ismeretségi kört is az új iparágon belül.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!