2024. április 15. Hétfő, Anasztázia, Tas.
 
Devizapiac - Varga: az autós devizahitelesek a bankjukkal tárgyaljanakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-21 15:13:04
A nemzetgazdasági miniszter a bankokkal való tárgyalást tanácsolja a nehéz helyzetbe jutott devizaalapú autóhitellel rendelkezõknek.

Varga Mihály a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában hétfõ reggel kijelentette: a bankoknál vannak programok a nehéz helyzetbe került hitelesek megsegítésére, ilyen eszköz lehet például a futamidõ meghosszabbítása a törlesztõ részletek emelkedésének kivédésére.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a kormányzat kiemelten kezelte azokat a devizahiteleseket, akik ingatlant vásároltak, és azt elveszthették volna. "Egy autó elvesztése is nagyon komoly problémát okozhat valakinek az életében, de ez talán más eszközökkel áthidalható" - fogalmazott Varga Mihály.

A miniszter beszélt arról is, hogy az államadósságot csökkentették, illetve abban a devizaadósság arányát 50-rõl 35 százalékra szorították le, és ez a folyamat szándékuk szerint nem ért véget.

Utalt arra is, hogy a svájci frank árfolyamának mindenki számára meglepõ változása azért is kevésbé érintette Magyarországot, mert az Államadósság Kezelõ Központ (ÁKK) az államadósságban a svájci frank alapú tartozásokat swap-ügyletekkel euróalapúvá változtatta.

Magyarország sérülékenységének csökkentésére két mód van, a lakosságnál a devizahitelek kivezetése, az államadósságnál a devizarész mérséklése - tette hozzá.

A miniszter kitért arra is: Barcza György, az ÁKK új vezérigazgatójának feladatául szabta a devizaalapú adósság arányának csökkentése mellett, hogy a hagyományos adósság-, illetve kötvénypiacokon túl újakat is keressen, növelje az ÁKK "földrajzi nyitottságát".

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!