2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Devizahitelek - MNB: a forintosításkor 136 milliárdos nyereség keletkezettForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-22 10:43:57
A devizahitelek forintosítása nyomán a jegybanknak mintegy 136 milliárd forintos nyeresége keletkezett, közölte honlapján kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a HírTv egy mûsorára reagálva.

A 136 milliárd forintos nyereségbõl mintegy 100 milliárd forintot a jövõ éveket terhelõ esetleges veszteségek rendezésére fordít a jegybank, míg a fennmaradó összeggel azt tervezi az MNB vezetése, hogy azzal az eredménytartalékot emeli - folytatódik a közlemény.

A jegybanktörvény pontosan meghatározza a Magyar Nemzeti Bank feladatait, ezen belül egyértelmûen szabályozza a jegybank kapcsolatát az államháztartással. A jegybank nyeresége a közösség pénze, amelyet közösségi célokra fordít, amelybõl közösségi vagyont épít - áll a közleményben.

A devizahiteles törvény szerint - tavaly novemberben - a svájci frank hiteleket 256,5, az euróhiteleket pedig 309,0 forinton konvertálták forinthitelre. Ehhez a devizát az MNB biztosította a bankoknak.

A Magyar Nemzeti Bank szerint ez az árfolyamrögzítés mintegy 700 milliárd forintos adósságnövekedéstõl mentette meg a devizahiteleseket, ami megegyezik a magyar GDP 2 százalékával.
Novemberben mintegy 12 milliárd dollár (3,3 ezer milliárd forint) értékben váltottak át forintra túlnyomórészt svájci frank alapú jelzáloghiteleket.

Az MNB korábbi közlése szerint 2014 végéig minden bank gondoskodott a svájci frank - euró fejében történõ - beszerzésérõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!