2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Szeptembertõl él a gázkazánokat sújtó szigorításForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-01-22 11:00:20
Szeptember 26-ától automatikusan hatályba lép Magyarországon is az az uniós rendelet, amely éves átlagban mérve a legalább 86 százalékos hatásfokú gázkazánok forgalomba hozatalát engedélyezi.

Az uniós rendelet csak a gyártói forgalomba hozatalra vonatkozik, a készleten lévõ terméket még eladhatók - mondta Bart István, a Magyar Energiahatékonysági Intézet Közhasznú Nonprofit Kft. stratégiai igazgatója a Kossuth Rádió Napközben címû mûsorában. Kifejtette: a rendelet az elsõdleges forgalomba hozatal tilalmát tartalmazza, így a gyártók nem adhatnak el olyan kazánokat a forgalmazóknak, amelyek nem teljesítik az új követelményeket. Megjegyezte ugyanakkor, hogy valószínûleg szükség lesz kiegészítõ hazai jogszabályokra is, amelyek pontosítják a menetrendet.

A rendeletben vannak azonban kivételek is - hívta fel a figyelmet Versits Tamás, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke. A felsõ fûtõértékre vetített szezonális hatásfokszámítás eltér az eddigi ismereteinktõl, hisz egy kondenzációs készülék adatlapján 100 százalék feletti hatásfok szerepelt, ami hihetetlennek tûnik, de egy számítási alap miatt volt így. Az új rendszerben a 86 százalék is nagyon magas szám, aminek gyakorlatilag csak a kondenzációs készülékek felelnek meg - magyarázta. Három eset tartozik a kivételek közé. Az egyik a gravitációs levegõellátású gyûjtõkéményekre szerelt gázkészülékek cseréjére, telepítésére vonatkozik. A másik a kéménybe kötött 10 kilowatt alatti fûtõkészülékekre, azok azonban nem terjedtek el Magyarországon. A harmadik körbe a 30 kilowatt alatti kéménybe kötött lakásfûtési és vízmelegítõ (kombi) készülékek tartoznak, de nem lehet rosszabb az eredményük, mint 75 százalék - sorolta. Szeptembertõl az energiacímkék rákerülnek a gázkészülékekre is, amelyek akkor megfelelõek, ha legalább a B kategóriában szerepelnek - hangsúlyozta.

A költségekrõl szólva Versits Tamás elmondta: kondenzációs készüléket 250-300 ezer forintért már lehet kapni, a beszerelés pedig körülbelül 300 ezer forintba kerül. A gázmûszaki biztonsági szabályzat megengedi az egyszerûsített készülékcserét, ami a terv nélküli kivitelezést jelenti, így az engedélyezési költségek alacsonyan tarthatók, mert nem kell gáztervet készíteni. A készüléktõl függõen tehát 500 ezer és 1 millió forint közötti összegbe kerül egy csere - húzta alá.

Bart István kitért az igényelhetõ támogatásokra is. Emlékeztetett, hogy az Otthon Melege Programban kondenzációs kazánok cseréjére is adnak 100-150 ezer forintnyi vissza nem térítendõ támogatást, de csak a 4-60 lakásos társasházak esetében, jelenleg tehát nincs mindenki számára elérhetõ támogatás. A 2014-2020-as uniós költségvetési idõszakban ugyanakkor a korábbiaknál nagyságrendekkel több forrást irányzott elõ a kormány az operatív programokban az energiahatékonyságra - emelte ki.

Minden kondenzációs kazán zárt égésterû, de nem minden zárt égésterû kazán kondenzációs. Zárt égésterû tüzelõberendezéseknél is vannak olyan hagyományos értelemben vett készülékek, amelyek árban, tudásban nem érik el a kondenzációs készülékek színvonalát. Általános felhasználás mellett azonban ugyanazt az eltüzelt gázmennyiséget egy kondenzációs kazán hatékonyabban tudja a fûtési rendszer irányába eljuttatni, mint egy hagyományos készülék, vagyis jobb hatásfokkal tudja elégetni ugyanazt a gázmennyiséget.

Jelenleg Magyarországon 2,5 millió gázüzemû fûtõkészülék mûködik, az évente forgalomba hozott új készülékek száma 40-50 ezer, ennek csupán 40 százaléka kondenzációs kazán - ismertette a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke egy korábbi tájékoztatón. A meglévõ hagyományos gázkazánokhoz képest - a gyakorlati tapasztalatok szerint - a kondenzációs kazánok gázfelhasználása 25-30 százalékkal kisebb - válaszolta Versits Tamás.

Szintén szeptembertõl felkerülnek a gázkészülékekre is az energiacímkék, amelyek - a háztartási készülékekhez hasonlóan - betûkkel jelzik az energiahatékonyságot. Ez év elejétõl csak a szigorított hõtechnikai elõírásoknak megfelelõ lakásépítéshez és -felújításhoz nyújtható állami, illetve uniós támogatás. Ez azt jelenti, hogy az új elõírások következtében 40 százalékkal növekszik az energiahatékonyság a korábbihoz képest, tehát a fûtésre használt energia 25-30 százalékkal csökken - vázolta az egyéb adatokat Bart István.

Az eddigi tapasztalat az, hogy energetikai felújításba csak támogatással vágnak bele a lakástulajdonosok. Az új uniós költségvetési ciklusban 63 milliárd forint jut energiahatékonysági beruházásra, a lakosságnak 33-34 milliárd forint vissza nem térítendõ támogatás juthat. Ebbõl évi 30 ezer lakást lehet felújítani - tette hozzá az igazgató.

További hasznos információk a gyártók honlapján és a Kazán tudástárban találhatók.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!