2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Viszik az oltóanyagot, mint a cukrotForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-05 18:47:49
Volt, ahol órák alatt elkapkodták

Megérkezett a patikákba és sok helyen azonnal el is fogyott a H1N1 elleni vakcina. Az RTL Híradó több mint 50 patikában érdeklõdött védõoltás után. Ahol még kapható, ott is nagyon gyorsan fogy. Hiánycikk viszont a magyar gyártó hagyományos influenza elleni oltása.

„Még nem is láttuk a valóságban, csak a tévében láttuk” – ezt mondta csütörtökön kora délután az újinfluenza elleni oltóanyagról az egyik debreceni patika vezetõje. Ugyanis eddig hiába rendeltek, nem kaptak a vakcinából. Estére a helyzet megváltozott, megkapták az úgynevezett indulócsomagot.

Piros hûtõtáskában érkezik az oltóanyag a patikákba. A tisztiorvosi szolgálat munkatársa szállítja. Ez az a szállítmány, amit az egészségügyi miniszter döntése nyomán rendelés nélkül minden patika megkap. Eddig több mint 50 ezer adagot vittek ki.

Csütörtök estére az RTL Híradó által megkérdezett több mint félszáz patika mindegyikébe megérkezett a védõoltás. Ennek ellenére sok helyen már nincs belõle. Budapesten például 10-bõl 8 helyen pillanatok alatt elkapkodták. És ahol van, ott is kifogyóban.

Van, ahol arra panaszkodnak, hogy nekik kell megoldaniuk a szállítást, mert a tisztiorvosi szolgálat nem tudja.

„Az a legnagyobb problémánk, hogy szóltak, hogy van vakcina, de szóltak, hogy nekünk kell érte mennünk az ÁNTSZ-be, és külön embert kell erre biztosítani” – mondta Gara László.

Pedig úgy tudjuk, hogy a mentõszolgálat néhány autója is részt vesz az oltóanyag kiszállításában. Miközben úgy tûnik, elõbb-utóbb mindenhol lesz H1N1 elleni vakcina, a szezonális influenza elleni magyar oltás nem kapható.

A nagykereskedõ sem kapott eleget.

„Az igények növekedése miatt azt a visszajelzést kaptuk a gyártótól, hogy nem tudja abban a mennyiségben kielégíteni a megrendeléseinket, amilyen mennyiségben mi rendeltünk tõlük. Szerdán is csökkentett szállítmányt kaptunk” – mondta Fellner Antal, a Hungaropharma Zrt. Kereskedelmi igazgatója.

A járvány még nem érte el Magyarországot, a múlt héten csökkent a megbetegedések száma. Az újinfluenza eddigi hazai mérlege 319 igazolt eset, ebbõl 68 embert kellett kórházban ápolni, és 5-en vesztették életüket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!