2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Az utcán hever a dizájnerdrog?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-23 10:02:58
A dizájnerdrogok kis mennyiségben is százszor erõsebbek lehetnek a fûnél.

– Az egyik legújabb szintetikus kannabinoid dizájnerdrog, az MDNB augusztusban került piacra, már most C-listán szerepel – tájékoztatta a Naplót dr. Andrássy Gábor, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának pszichiátere. Mint elmondta, Debrecenben többször találkoztak ezzel a fajta kábítószerrel, amit JVH-ként árulhattak, ugyanis hatása ahhoz hasonló.

– Három évvel ezelõtt az MDPV-t használó betegek kerültek be hozzánk leginkább. Elõfordult, hogy egy nap alatt tíz, ezzel a droggal kábult embert is hoztak a klinikára, mára ez a szám havi tíz alá redukálódott.
Utcán találták

Ugyanakkor az orvos kiemelte, az esetek többségében nem tudják, mivel állnak szemben, mivel a szûrõtesztek többnyire használhatatlanok. – Az általánosan alkalmazott tesztek ópiátokat, a kokaint, és a füvet jelzik, a szintetikus szereket viszont többnyire nem. Közel negyvenféle kannabinoidot tudunk szûrni különbözõ eszközökkel, de ez nagyon elenyészõ szám ahhoz képest, hogy több mint négyszázféle kábítószer van jelen a piacon – hangsúlyozta.

– Több olyan beteget kezeltem, akik azt állították, az utcán találták a drogot. Kételkedve fogadtam ezt, hiszen aki pénzt ad kábítószerre, az nem dobja el maga mögött – vélekedik dr. Andrássy Gábor. De megjegyezte, mégis igaz lehet, ugyanis ezek az anyagok kis mennyiségben is sokkal olcsóbbak és erõsebbek, mint a normál füvek.

– Egy gramm fû ára 2500 forint körül mozoghat, a dizájnerdrogok viszont százszor töményebbek lehetnek azoknál, egy-két slukk elég ahhoz, hogy az ember bódult állapotba kerüljön, ez a hatás viszont a korábbi összegnek a töredékébe kerül – ismertette a szakember. Arra tippel, a drogot úgy találhatták az utcán, hogy a spangli korábbi használója eldobta azt, a csikkeket szedegetõk pedig nem tudva róla, hogy valójában drogot gyûjtenek és szívnak, elfüstölték azokat.

– A dizájnerdrogok, annak ellenére, hogy mindössze egy évtizede kerültek be a köztudatba, rohamosan terjednek, leginkább a fiatal, 18–30 éves korosztály tagjai között. A molekulák szerkezetét viszont folyamatosan változtatják a készítõk, ezért nehéz ezeket a szereket nyomon követni, az élettani hatásukat pedig csak saccolni lehet – húzta alá a pszichiáter.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!