2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Forinthitelek – Elhalasztotta a döntést a bíróság az Erste Bank ügyébenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-23 12:38:55
Február 4-re halasztotta a határozat kihirdetését az Erste Bank Hungary Zrt. magyar állam ellen indított forinthitel alapú szerzõdésekkel kapcsolatos perében a Fõvárosi Törvényszék csütörtökön.

A felperes pénzintézet keresetében a tételesen meghatározott forintalapú fogyasztói kölcsönszerzõdésekben alkalmazott általános szerzõdési feltételek tisztességességének megállapítását kérte. A bank indítványozta az eljárás felfüggesztését és azt, hogy a törvényszék elõzetesen forduljon az Európai Unió Bírósághoz, illetve az Alkotmánybírósághoz. Az Erste az alperes magyar állam által benyújtott több mint 6,7 millió forintos perköltséget eltúlzottnak és indokolatlannak tartja, így annak mérséklését kérte a bíróságtól. A hitelintézetek - a parlament által tavaly elfogadott elszámolási törvény értelmében - január 5. és 12. között indíthattak pert, hogy bizonyítsák a forintalapú fogyasztói kölcsönszerzõdések egyoldalú módosításainak tisztességességét.

A törvény szerint a forintalapú és a ténylegesen devizában törlesztett kölcsönszerzõdések esetében a pénzintézeteknek augusztus 1. és szeptember 30. között, vagy legkésõbb a polgári peres eljárás befejezésétõl számított 60. napig kell elküldeniük az elszámolást ügyfeleiknek.

Az elszámolással kapcsolatban minden költség a bankot terheli a törvény értelmében. A bankoknak minden olyan esetben elszámolási kötelezettségük van, amelyben a törvény hatálya alá tartozó fogyasztói kölcsönszerzõdés még nem szûnt meg, vagy 2009. július 26-a után - azaz az elsõ devizahiteles törvény hatálybalépését megelõzõ 5 éven belül - szûnt meg. Elszámolási kötelezettségük van akkor is, ha a szerzõdés a 2009-es idõpont elõtt szûnt meg, de abból el nem évült követelés származik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!