2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Amit megspórolnak, fejlesztésre fordítjákForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-25 10:32:24
3-4 éve kezdték el a „világosítás” szakmai elõkészületeit.

A kormányzati ígéret mostanra érett be, ugyanis a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Fõosztályának tájékoztatása szerint a helyi önkormányzatok közvilágítási feladatainak 100 százalékos, vissza nem térítendõ támogatását célzó projektkiírásra 75 pályázat érkezett, átlagosan 130 millió forintos támogatási igénnyel.

Megyénkben öten pályáztak, öt nyertest hirdettek, mindenki megkapta, amit kért: Balmazújváros 229,4, Debrecen 166,7, Hajdúböszörmény 460,4, Hosszúpályi 119,5 és Nyíradony önkormányzata 145,3 millió forintból cserélheti LED-esre a település – illetve a megyeszékhelyen egy településrész – korábbi izzóit.

A világítástechnikában 2010 óta jelentõs változások történnek a sokkal hatékonyabb, energiatakarékosabb, gazdaságosabb LED-technológia irányába. Azokon a településeken (például Hódmezõvásárhelyen és Balatonfüreden), ahol már megtörtént a közvilágítás korszerûsítése, az új technológiának köszönhetõen minimum harmadával csökkennek az energiaköltségek, mérséklõdik a károsanyag-kibocsátás, az úgynevezett fényszennyezés, mindemellett erõsebb és egyenletesebb a megvilágítás a városok utcáin – adják hírül.
Fotó: Horváth Tamás ©

Épp erre számítanak a most nyertes megyei települések is. Balmazújvárosban 1724 lámpatestet cserélnek, és 300 újat is felszerelnek. Az évi 18 millió forintra rúgó áramszámlát szeretnék megfelezni, ebbõl a megtakarításból pedig tovább fejlesztenék a hálózatot, hiszen e pályázat további fejlesztésre nem ad lehetõséget – mondta dr. Tiba István országgyûlési képviselõ, a város korábbi polgármestere.
Külterületen is

Hajdúböszörmény is legalább harmadannyi költségre számít a LED-es lámpatestek bevezetésével, s bíznak abban, hogy a rendszer beindulását követõ év mérlege 10 millió forint megtakarítás lehet.

- Kizárólag lámpatestek, fényforrások, elõtétek felújítására, cseréjére pályázhattunk (új kandeláber, oszlop elhelyezése majd a megtakarítás függvénye lesz), így közel háromezer-ötszáz fényforrás újul meg – mondta Kiss Attila, Böszörmény polgármestere sajtótájékoztatón. A projektbõl valamennyi településen kimaradnak azok a helyek, ahol például fõtérprojekt keretében már megkezdõdött a köztéri világítás innovációja. Hajdúböszörményben a külterületek „fénye” is jelentõs lesz a pályázat által.

Nyíradony közigazgatási területén 904 lámpatest látja el a közvilágítás feladatait, mindezek megújulnak. A beruházás eredményeként keletkezõ költségmegtakarítást az önkormányzat a közhatalmi és közszolgálati feladataira használhatja fel – tájékoztatott Kondásné Erdei Mária polgármester.

Hajdúböszörményben nagyon számítottak arra, hogy a város legnagyobb adózója, a General Electric által gyártott égõket használhatják a beruházás során, hiszen a projekt tervezésekor is egyeztettek a cég szakembereivel. Kiss Attila polgármester örömmel látná, ha a GE-termékei kerülnének a város lámpáiba – hangoztatta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!