2023. szeptember 24. Vasárnap, Gellért, Mercédesz.
 
Forinthitelek - Elhalasztották az ítélet kihirdetését az OTP és az OTP Jelzálogbank perébenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-25 12:48:57
Február 9-re halasztotta el az ítélet kihirdetését pénteken a Fõvárosi Törvényszék a forinthitel-szerzõdések tisztességességével kapcsolatban az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank által az állam ellen indított perben.

A két felperes bank keresetében azt kérte, a bíróság mondja ki, hogy forintalapú kölcsönszerzõdéseik általános szerzõdési feltételei (ászf) tisztességesek voltak.

Ezzel szemben az alperes magyar állam szerint az OTP és az OTP Jelzálogbank forintalapú fogyasztói kölcsönszerzõdéseinek ászf-jei tisztességtelenek, ezáltal érvénytelenek voltak.

A felperes OTP jogi képviselõje azt kérte emellett a bíróságtól, hogy forduljon az Európai Unió Bíróságához, és kezdeményezzen az uniós testületnél elõzetes döntéshozatali eljárást.

A felperes bank ügyvédje arról is szólt, hogy a hatályos, a hitelintézetekrõl és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény (hpt.) is ír elõ szabályokat, betartandó pontokat a pénzintézeteknek az ügyfelekkel kötött szerzõdésekre, azoknak a felperes bankok az általános szerzõdési feltételeikben mindenkor eleget tettek.

A felperes bank egyúttal túlzottnak tartotta, hogy a magyar állam jogi képviselõje a két bank összevont perében együttesen több mint 15 millió forint perköltségre tartott igényt.

Az alperes magyar állam ügyvédje szükségtelennek tartotta az EU Bíróságának elõzetes döntéshozatali eljárását. Megítélése szerint ugyanis a fogyasztói kölcsönszerzõdésekre vonatkozó, idõközben elfogadott jogszabályok és a Kúria korábbi jogegységi határozata alapján meghozható a bíróság döntése arról, hogy a pénzintézetek forinthitelekre vonatkozó ászf-jeinek pontjai tisztességesek voltak-e, vagy sem.

Az állam jogi képviselõje azt is hiányolta, hogy a felperes bankok ügyvédei nem mutatták be a bíróságnak a tisztességesség kritériumait megfogalmazó elvek tételes meglétét a forint alapú fogyasztói kölcsönszerzõdések ászf-jeiben.

A hitelintézetek - a parlament által tavaly elfogadott elszámolási törvény értelmében - január 5. és 12. között indíthattak pert, hogy bizonyítsák a forintalapú fogyasztói kölcsönszerzõdések egyoldalú módosításainak tisztességességét.

A törvény szerint a forintalapú és a ténylegesen devizában törlesztett kölcsönszerzõdések esetében a pénzintézeteknek augusztus 1. és szeptember 30. között, vagy legkésõbb a polgári peres eljárás befejezésétõl számított 60. napig kell elküldeniük az elszámolást ügyfeleiknek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!