2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Létfontosságú a szervezetnekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-26 12:50:35
A folyadék szerepet játszik a testhõmérséklet szabályozásában és az egyik fõ alkotóeleme a sejteknek.

Amikor a megfelelõ napi folyadékbevitel fontosságáról hallunk, a szakembereken kívül nem sokan gondolják át, hogy egy 70 kilogrammos ember szervezetében 42 liter víz van, ebbõl 28 liter a sejtjeinkben. Még a szilárd csontszövet víztartalma is 20 százalékon felüli. Nem beszélve a tüdõrõl, vesérõl, vérrõl, amelyek ennél jóval magasabb arányban tartalmaznak vizet (79-83 százalék). A hidratáltságnak, tehát a szervezet vízzel való megfelelõ ellátásának óriási élettani jelentõsége van akár a sejtek szintjén is. Szerepet játszik a testhõmérséklet szabályozásában és az egyik fõ alkotóeleme a sejteknek, amelyekben bizonyos szempontból védõfunkciót lát el. Ráadásul a víz oldószer, amin keresztül a vitaminok, ásványi anyagok eljutnak a szervezet egyes részeibe. Az immunrendszer mûködésére is komoly hatása van.

A nem megfelelõ folyadékellátottság esetén a szervezet például nehezebben áll ellen a vírusos fertõzéseknek. Nem véletlen, hogy mûtét után infúziót szoktak adni a betegnek, többek között azért, hogy az effajta fertõzések kialakulásának kockázatát a folyadékbevitellel is csökkentsék – fogalmazott dr. Falus András akadémikus, a Semmelweis Egyetem tanárának, a Genetikai-, Sejt és Immunbiológiai Intézet igazgatója azon az elõadásán, melyen a rendszerbiológia oldaláról közelítette meg a folyadékbevitel témakörét.
Fontos a vizelet színe

Azt már sokan tudják, hogy az ajánlott, átlagos napi folyadékbevitel mennyisége 2 liter a felnõtt nõknek és 2,5 liter a férfiaknak, amely mennyiség italokból és ételekbõl egyaránt származhat. Persze ez egyéntõl, környezeti hatásoktól például külsõ hõmérséklet és a fizikai aktivitás mértékétõl függõen változhat. Nem kell azonban elbizonytalanodni, mert a megfelelõ mennyiségû folyadékbevitelt viszonylag könnyû kontrollálni. A nap folyamán nagyjából 8 pohár folyadék egyenletesen elosztott elfogyasztása jó támpont lehet.

Ennél is biztosabb visszajelzést ad a vizelet színe és gyakorisága. Amennyiben a vizelet sötét sárga és koncentrált, akkor biztosan folyadékpótlásra van szükség, ha pedig átlátszó és vízszínû, akkor átmenetileg nem kell több folyadékot inni. A lényeg, hogy a nap folyamán a táplálkozással bevitt italokból és ételekbõl származó víztartalom kiadja a több szakmai szervezet által a felnõtteknek javasolt 2-2,5 litert.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!