2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
NGM-államtitkár: a fejletlenebb régiók megyei jogú városai közel 390 milliárd forintot használhatnak felForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-28 14:02:30
A mostani hét éves uniós költségvetési ciklusban a fejletlenebb régiók megyei jogú városai mintegy 390 milliárd forint forrást használhatnak fel településfejlesztési céljaikra, a megyei jogú városok hét éves irányadó forráskeretérõl a 2014 decemberében született kormányhatározat rendelkezik - mondta Rákossy Balázs uniós források felhasználásáért felelõs államtitkár az MTI-nek hétfõn.

Rákossy Balázs kiemelte: a megyei jogú városok kiemelt szerepet kapnak a 2014-2020-as uniós költségvetési idõszakban. Fenntartható városfejlesztési célokra az Európai Fejlesztési Alap (ERFA ) forrásainak 6,7 százaléka mellett, kiegészítõ pénzeszközként az Európai Szociális Alap (ESZA) forrásait is biztosítják számukra - tette hozzá.

Kifejtette: a 2007-2013-as források maradéktalan, és az új, 2014-20-es költségvetési ciklus hatékony felhasználása kulcsfontosságú Magyarország számára. Az NGM felügyelete alá tartozó gazdaságfejlesztési és területfejlesztési operatív programok az új uniós idõszakban kiemelten a gazdaság lendületben tartását és a foglalkoztatás bõvítését célozzák - fûzte hozzá.

A magyar kormány számára fontos, hogy olyan támogatási konstrukciókat ajánljanak ezek keretében a pályázóknak, ahol a megyék és a megyei jogú városok részérõl megfogalmazott fejlesztési igények összhangban vannak az ágazati politikával - mutatott rá az államtitkár.

Az uniós források felhasználásáért felelõs államtitkár elmondta: új területi kiválasztási rendszer lép életbe, amelynek célja, hogy a források elosztása a helyi fejlesztési igényeknek megfelelõ és hatékonyabb legyen. Mindezzel lehetõség nyílik a helyi szereplõk intenzívebb bevonására, a területi igényekre fókuszáló és helyi alapon szervezett programok támogatására is. Ezek a helyi a foglalkoztatás elõsegítését, illetve a szegénység és a társadalmi kirekesztés mérséklését, felszámolását célozzák - fûzte hozzá.

Rákossy Balázs emlékeztetett arra, hogy a 2014-2020-as idõszak operatív programjainak tervezésébe beépítették az eddigi jó gyakorlatot. A kifizetések során olyan új elemeket vezetett be a kormány, amelyek a vállalkozások gyors és egyszerû forráshoz jutását segítik. Kiemelt cél a pénzügyi eszközök felhasználása esetében a kormány stratégiai céljait támogató intézmény- és termékrendszer létrehozása, illetve a jól teljesítõ, és növekedési lehetõséget bemutató vállalkozások kiemelt kezelése - hangsúlyozta az államtitkár.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!