2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Anyatej: a fehérje-etalonForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-28 14:22:24
Fontos, hogy a nem szoptató anyukák a legalacsonyabb fehérjetartalmú tápszert válasszák.

A túlzott mennyiségû, illetve nem megfelelõ szerkezetû fehérje fogyasztása az elsõ két életévben növeli mind a késõbbi elhízás, mind az allergia kockázatát – írja közleményében a Magyar Gyermekorvosok Társasága. Több nemzetközi kutatás – melyben több mint 2500 kettõ és kilenc év közötti gyermeket vizsgáltak – igazolta, hogy kisgyerekkorban a fehérje túlzott fogyasztása, illetve a nem megfelelõ szerkezetû fehérje érdemben növeli a késõbbi elhízás kockázatát, sõt, szerepet játszhat az allergia kialakulásában is.

Dr. Molnár Dénes, a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika (ez az intézmény vett részt az európai kutatásban) igazgatója, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke szerint az okok között szerepel a kevés mozgás és a rendszertelen táplálkozás is, de ezek mellett a vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a túlzott mennyiségû, illetve nem megfelelõ összetételû fehérje is befolyásolja a késõbbi testsúlygyarapodást, mert a fehérjebevitel hatással van az ebben a korban kialakuló zsírsejtekre. A zsírsejtek számának növekedése mellett a túlzott fehérjebevitel elõsegíti az inzulintermelést, amely fokozza az éhségérzetet, és ez hozzájárul a felesleges súlygyarapodáshoz.

A fehérje, bár az egyik legfontosabb makrotápanyag, ez mégsem jelenti azt, hogy bármilyen mennyiségben hasznos a gyermekek fehérjedús táplálása – figyelmeztetnek a gyermekorvosok.
A szoptatás után

– Nem csak a kutatások eredményei, a mindennapi tapasztalataink is igazolják, mennyire fontos kisgyermekkorban az anyatejes táplálás, hiszen az anyatej fehérjetartalma a legjobb, az „etalon” – erõsíti meg dr. Dicsõ Ferenc, a Jósa András Oktatókórház Gyermekosztályának vezetõ fõorvosa. – Emellett fontos az is, hogy az anyatej helyett vagy kiegészítéseként a nem, vagy keveset szoptató anyukák a lehetõ legalacsonyabb fehérjetartalmú tápszert válasszák.

Tudni kell azt is, hogy az elválasztás után is lényeges a fehérjebevitel optimális szinten tartása, és nem szükséges a zsír bevitelének szoros korlátozása. A kisgyermekeknek ideális fehérjeforrás a szoptatás utáni idõszakban a hús, a tojás és a hüvelyesek, a tejtermékek közül a túró és a sajt. S hogy mennyire valós probléma a gyermekek elhízása, arról álljon itt még egy adat: a megyében minden hatodik gyerek túlsúlyos.

– A korai elhízás következtében megváltozik a szervezet szénhidrát-anyagcseréje, ami hozzájárul a cukorbetegséghez – hangsúlyozza Dicsõ doktor. – Ez összefüggésben van az erek állapotának károsodásával, ami közrejátszik a magas vérnyomás kialakulásában, majd fiatal felnõttként jelentkezik az erek elmeszesedése, aminek következménye lehet a súlyos szív- és érrendszeri betegségek megjelenése.
A fehérje szerepe

A fehérje az emberi test fejlõdése és egészsége szempontjából az egyik legfontosabb makrotápanyag, amely 21 aminosavból áll össze. A fehérje a növekedés egyik legfontosabb eleme, minden sejt kialakulásához, pótlásához hozzájárul. Katalizátora minden kémiai folyamatnak a testben, szállítja többek között a vasat és az oxigént, segíti az immunrendszer reakcióit, felel a sav-bázis egyensúlyért, azaz például a megfelelõ emésztésért, a jó anyagcseréért.
Túlsúly, nagyobb eséllyel

A túlzott mennyiségû, illetve nem megfelelõ összetételû fehérjefogyasztás hatása több kutatásnak is a fókuszába került, s kiderült: a szoptatás helyett kényszerûen, vagy mellette idõvel kiegészítésként tápszerrel táplált gyermekek közül azok, akiket az anyatejnél jóval nagyobb fehérjearányú tápszerrel etettek, 2,5-szer nagyobb eséllyel lettek túlsúlyosak hatéves korukig.

Átlagos testsúlyuk kétéves korukra 90, kilencéves korukra 330 grammal lett magasabb az anyatejhez hasonló fehérjeösszetételû tápszerekkel táplált társaikkal szemben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!