2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Februártól hatályos az aktualizált banki magatartási kódexForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-28 16:54:43
Idén februártól a korábbi helyett aktualizált magatartási kódex lép hatályba, amely minden, a felelõs lakossági hitelezéshez szükséges, ám 2014-ben jogszabályba nem foglalt elvet, szabályt tartalmaz - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Magyar Bankszövetség keddi, közös közleményében.

Az eddigi magatartási kódexet aláíró pénzügyi intézményeknek - számuk meghaladja a 250 szolgáltatót, a lakossági hitelpiac bõ 95 százalékát - nem kell újabb nyilatkozatot tenniük az önszabályozó dokumentumhoz való csatlakozásról; eddigi kötelezettségvállalásuk változatlanul tovább él.

Az aktualizált kódex szabályai révén a pénzügyi intézmények önkéntesen vállalják, hogy átlátható és felelõs magatartást tanúsítanak lakossági ügyfeleik felé a hitelnyújtást (lízing-, vagy faktoring szolgáltatást) megelõzõen, a futamidõ alatt, és az esetleges fizetési nehézségekkel kapcsolatos eljárásaikban is - olvasható a közleményben.

A szervezetek hangsúlyozzák, hogy a jogalkotó tavaly számos, a lakossági hitelezéshez kötõdõ fogyasztóvédelmi rendelkezést törvényekbe, rendeletekbe emelt, ezért vizsgálták felül a korábbi dokumentumot.

A magatartási kódex 2010. január 1-jén lépett hatályba azért, hogy megerõsítse a lakossági hitelfelvevõk és a hitelezõk közti bizalmat - emlékeztet a jegybank és a bankszövetség.

Az aktualizált kódex elõírásai alapján a pénzügyi intézmények belsõ üzletmenetükben is érvényesítik a transzparencia (közérthetõség, átláthatóság, a szükséges információkhoz való hozzáférhetõség), a szabályelvûség (a jogszabályoknak és a jó gyakorlatot elõsegítõ elvárásoknak megfelelõ, szabályzatokban is rögzített hitelezõi gyakorlat) és a szimmetria (az esetleges egyoldalú költségemelések mellett kedvezõbbé vált feltételek esetén költségcsökkentésekkel ezek hatását is érvényesíteni kell az ügyfeleknek) elveit.

A dokumentumot elfogadott pénzügyi intézmények egyetértenek azzal, hogy a jegybank a csatlakozottak (illetve érintett leányvállalataik és ügynökeik) körében ellenõrizze az aktualizált kódex rendelkezéseinek betartását, és megállapításait, minõsítéseit honlapján is megjelenítse.

Az aktualizált kódexet elfogadó intézmények vállalják, hogy a fogyasztók ügyleti döntését befolyásoló kereskedelmi gyakorlatuk során ügyfeleiknek jelzik, illetve általános szerzõdési feltételeikben, üzletszabályzataikban is megjelenítik, hogy kötelezõen alávetik magukat az önszabályozó elõírásoknak. Szolgáltatásnyújtásban részt vevõ ügynökeikkel és megbízottaikkal kötött szerzõdésben is elõírják a dokumentumban foglaltak betartását - írja az MNB és a bankszövetség.

A kódex hatálya kiterjed az azt aláíró összes lakossági hitelezéssel, pénzügyi lízinggel foglalkozó pénzügyi intézményre, így kereskedelmi bankra, jelzálog-hitelintézetre, lakás-takarékpénztárra, takarék- és hitelszövetkezetre, fióktelepre és pénzügyi vállalkozásra (lízing-, és faktorcégekre is), sõt a hiteltermékeket kínáló biztosítókra és nyugdíjpénztárakra is.

A lakossági hitelezéssel kapcsolatban a kódex szabályozza a felelõs hitelezés általános normáit, a szerzõdéskötés elõtti hitelezõi magatartás általános elveit, az ügyfelek fizetési nehézségének kezelése körében alkalmazandó eljárásokat, valamint a végrehajtási eljárások elõtt és alatt alkalmazandó elveket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!