2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Háromnapos ellenõrzést tartott a NAV közutakonForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-28 17:39:34
Egyebek mellett áfacsalásra utaló jeleket, foglalkoztatási és bejelentési szabálytalanságokat kerestek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus közúti áruforgalom ellenõrzõ rendszeren (ekáer) alapuló háromnapos ellenõrzéssorozatán - közölte a hivatal szóvivõje kedden az MTI-vel.

Suller György Attila közleménye szerint a múlt heti ellenõrzéssorozaton a kockázatelemzést végzõ ekáer-csoportok több olyan gazdálkodót azonosítottak, akikkel szemben megalapozott a gyanú a közösségi importtal és exporttal összefüggõ visszaélésre. Emellett kameraadatok alapján kiválasztottak több mint 1400 ekáer-szám igénylésére kötelezett szállítmányt, amelyek közül 801 rendelkezett a szükséges azonosítóval. Az online árukövetõ rendszerbe bejelentkezett szállítmányok közvetlen ellenõrzése néhány percig tartott - jegyezték meg.

A szóvivõ szerint az akció kiemelkedõ eredménye egy 75 tonnás, lengyel származású, jelöletlen burgonyaszállítmány lefoglalása volt. De elõfordult olyan narancsszállítmány is, amely az országba való belépéstõl a következõ mérlegelési pontig "elhagyta" szállítmánya jelentõs részét, továbbá több tûzifaszállítmány is a NAV látókörébe került.

Az akció alatt a tartozásokat is vizsgálták, ennek nyomán több, milliárdos kintlévõséget tovább vizsgál a hivatal. Az érintettek társadalombiztosítási bejelentési kötelezettségét is ellenõrizték, és több esetben bebizonyosodott, hogy a munkáltatók elmulasztották bejelenteni alkalmazottaikat.



Szintén többször elõfordult, hogy eltért egymástól a szállítmány bejelentésben szereplõ és tényleges súlya. Emellett 143 kockázatos élelmiszerszállítmánynál mulasztották el a bejelentést, két esetben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is eljárást indított.

A közlés szerint a március elsejéig tartó próbaüzemben az ehhez hasonló akciók eredményeinek értékelése, az érintett gazdálkodók visszajelzései alapján a rendszer finomhangolása várható. Az ekáer-szám hiánya miatt nem szabtak ki mulasztási bírságot, de minden ellenõrzött gazdálkodót tájékoztattak a január 1-je óta hatályos kötelezettségeikrõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!