2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Túl a mélyponton a gazdaság?Forrás: RTL Klub
Utolsó módosítás: 2009-11-09 15:52:52
Év végére 11% körül lehet a munkanélküliség

Jövõre stagnálásra számít a magyar nemzetgazdaság folyamataiban a GKI Gazdaságkutató Zrt. - derül ki az Erste Bank együttmûködésével készített elõrejelzésbõl. Idén egyébként összességében 6-7 százalékos visszaeséssel számolnak. A prognózis szerint a külsõ egyensúly látványosan javul, a belsõ pedig megfelel a nemzetközi követelményeknek.

A Gazdaságkutató szerint a magyar gazdaság valószínûleg túl van a visszaesés mélypontján. A negyedik negyedévben már minimális növekedésre számítanak a harmadik negyedévhez képest, az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva azonban szerény a pozitív irányú eltérés.

Az iparban eddig csak a bányászat és az egyéb feldolgozóipar tudott növekedni. Belföldre a gyógyszeripar, külföldi értékesítésre pedig az élelmiszeripar tudta növelni eladásait. Az építõiparon belül az épületek építése 13 százalékkal csökkent, miközben az egyéb építmények, például utak építése 11 százalékkal nõtt az ágazaton belül. A mezõgazdasági termelés az idõjárás okozta terménycsökkenés miatt jelentõsen visszaesik idén.

A vásárlóerõ csökkenése és a hitelfelvételi lehetõségek szûkülése miatt visszaesés tapasztalható a kereskedelemben is: az élelmiszerek és a napi cikkek forgalma 4,5 százalékkal, a többi terméké 7 százalékkal, a gépjármûveké pedig 36 százalékkal csökkent. A belföldi kereslet csökkenése miatt az import ennél is erõteljesebben esik vissza. A magyar gazdaság 2009-ben nem vesz igénybe külsõ nettó finanszírozási forrást, mert a felvett hiteleket vagy a devizatartalék növelésére, vagy korábbi hitelek visszafizetésére fordítja.

A munkanélküliség már a harmadik negyedévben meghaladta a 10 százalékot. Ez a mutató év végére 11 százalék körül lehet, részben szezonális, részben a visszaesést késve követõ foglalkoztatás-csökkenés, valamint a közmunkák kifutása miatt. Jövõre a második negyedévtõl újabb csökkenésre számít a GKI.

A bruttó keresetek egyébként az elsõ nyolc hónapban 1,3 százalékkal emelkedtek. Az SZJA sávhatárának eltolása miatt a nettó keresetek az elsõ félévi a százalékos emelkedés után július-augusztusban 3,5 százalék körül nõttek. Az infláció gyorsulása miatt a reálkeresetek 2 százalék körüli csökkenése május óta stabil. Az év egészében a reáljövedelmek 4-5 százalékos csökkenésére számítanak. Ennek oka a munkanélküliség emelkedése, a 13. havi nyugdíjak megszüntetése, valamint a családtámogatások nominális befagyasztása. Jövõre a reáljövedelmek stagnálása várható.

A szeptemberi fogyasztói árak 4-9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Ekkor a változatlan adótartamú index mindössze 1 százalék volt, vagyis adóintézkedések nélkül számítva az infláció üteme az I. félévhez viszonyítva jelentõsen tovább lassult.

Az államháztartás hiánya a nagyfokú gazdasági visszaesés ellenére a GDP 3,9 százaléka körül lesz 2009-ben. A következõ évre a hivatalosan megcélzotthoz hasonló, 3,8 százalékos deficitre lehet számítani. A GKI szerint ugyanakkor az is elképzelhetõ, hogy az állami cégek adósságállományát a következõ kormány konszolidálja, ami egyszeri tételként emeli meg a hiányt. Ha ez az érintett cégek mûködési reformját jelenti, akkor ezt a nemzetközi pénzvilág is elfogadhatja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!