2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Eurót, amíg nem késõ!Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-29 14:53:37
Az amerikai óriásbank stratégája szerint Európa gazdasága erõteljesen növekedni fog.

Az amerikai óriásbank, a Wells Fargo tulajdonában lévõ, 350 milliárd dollár sorsát kezében tartó Wells Capital Management fõ stratégája, Jim Paulsen az Alapblog.hu-nak adott interjúban azt állítja, hogy Európa gazdasága erõteljesen növekedni fog.
Fölösleges pénzszórás

Emiatt az amerikai befektetõk szemében felértékelõdnek az európai tõzsdék: mind az európai részvények többsége, mind az euró árfolyama erõsödik az idén. Abban is hisz, hogy kora nyárig az euró eléri az 1,20-as szintet a dollárral szemben. Vásárlásra ajánlja a nyersanyagokat is, ugyanakkor ártalmasnak tartja az EKB kötvényvásárlási programját, mint ahogy annak tartotta a Fed pénznyomtatási projektjét, a QE-t is. Szerinte a jelenlegi egyértelmûen pozitív folyamatokat igazából maga a piac idézte elõ, így szükségtelen pénzszórások voltak a kockázatos, mesterséges központi banki és kormányzati beavatkozások.
Orosz papírt ne!

Jim Paulsen a Zentai Péternek adott interjújában elmondta, hogy geopolitikai kihívások, kisebb-nagyobb politikai konfliktusok mindig voltak és lesznek, ezért õ azokra kevésbé koncentrál. Jelenleg nem javasolja orosz papírok vásárlását. „Minek vállaljak fel plusz kockázatot, amikor Kanadában, Ausztráliában tized akkora veszély se fenyegeti a nyersanyag-részvényeimet, mint Oroszországban?” – vallja. Görögország kapcsán az az üzenete, hogy Európa az idén mindenképpen jól fog teljesíteni. Õ tehát túlsúlyozza Európát, továbbá Japánt és a nyersanyagtermelõ-exportáló stabil Ausztráliát és Kanadát. Amerikát háttérbe szorítja, épp azért, mert ott most a legnagyobb a konjunktúra. Az USA-ban 5% alá süllyedt a munkanélküliség, az ingatlanárak kúsznak felfelé, felszabadultan vásárolnak az emberek. Csakhogy az elmúlt másfél év lendülete fogyni kezd majd, s eközben Európa óhatatlanul fel fog jönni.
Amerikai kamatemelés?

A jelenlegi nívó Amerikában a piaci guru szerint stabilizálódni fog. 3-4 százalékos éves GDP-növekedéssel kalkulál. Ehhez képest abszurddá válik a nulla kamatkörnyezet. Eluralkodik a piaci résztvevõkön a meggyõzõdés, hogy elkerülhetetlen a kamatemelés. És a Fed igenis ehhez fog folyamodni. Ezzel szemben Európában még sokáig marad a nulla kamat. Szerinte Európa 3 évvel lemaradt – kamatcsökkentésekben, a kötvényhozamok csökkenésének elõidézésében, az euró árfolyamának lejjebb nyomásában. Meglátása szerint a QE-k (mennyiségi csökkentések) fölöslegesek voltak mind Amerikában, mind most Európában. Nem a központi bankok, hanem a gazdaság, a piac öngyógyító képességei gyõztek! „Ezek az erõszakolt beavatkozások tulajdonképpen több kárt okoznak, mint amennyit segítenek. A gazdasági pezsgés, beindult magától, még a Fed nagy beavatkozásai elõtt, 2011-ben.

Ugyanez a helyzet Európában. Az EKB 2012-ben azzal tett jót, hogy hozzákezdett a nagy kamatvágásokhoz. Annak nyomán beindultak a természetes piaci folyamatok: a leglényegesebb, hogy csökkenni tudtak az államkötvényhozamok – szerte az euróövezetben. A kötvényhozamok csökkenése és azt követõen az euró árfolyamának esése – önmagukban véve jelezték, hogy Európában helyreállnak a dolgok. Úgyhogy felesleges pénzszórásnak és kockázatnövelõ tényezõnek tartom az EKB által most indított államkötvény-vásárlási programot. Az olajárak esése volt a végén az, amely a legeredményesebb mennyiségi könnyítést jelentette. Elõtte pedig alaposan legyengült az euró illetve drámaian csökkentek az államkötvényhozamok. Az olajárzuhanás, a kötvényhozam-süllyedés és az eurógyengülés tartós növekedésre predesztinálja Európát” – mondja.
Lábra kap az euró

Paulsen azt állítja, az euró hamarosan erõsödésbe kezd s kora nyárra az euró felkúszik 1,20 dollárig, azért, mert – legalábbis az amerikai befektetõk – mostantól a növekedési kilátásokat állítják érdeklõdésük fókuszába. Miközben az amerikai növekedés marad a jelenlegi, addig Európa – önmaga eddigi teljesítményeihez képest – igazi száguldásba kezd. A növekedésbeli különbség komolyan szûkül az Egyesült Államok és Európa között. Az egyelõre gyenge euró, az alacsony kötvényhozamok, a csekély energiaköltségek miatt sok ezernyi nagy amerikai befektetõ Európára fogad s a drága dollárral szembeni olcsó euróért kapható európai részvényeket kezdik felvásárolni. Az euró iránti kereslet élénkülni fog – felnyomva az euró árfolyamát.

Az arany kockázatosabb
Az arany szerinte csak inflációs és deflációs idõkben izgalmas. Az arany – pl. a kaucsukhoz, a rézhez, az ónhoz képest – sokkal kockázatosabb nyersanyag. „Amit még tanácsolni tudok: jóknak tartom a feltörekvõ piacokat. Legyen szó Ázsiáról, Latin-Amerikáról, Közép-Európáról. Ezek átlagosan dupla akkora növekedést fognak produkálni, mint a fejlett piacok, még akkor is, ha Kína lassul. A stratéga szerint Európa és Japán mellett túlsúlyozni érdemes a politikailag nem túl kockázatos feltörekvõ országok tõzsdéit is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!