2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Csak aktív termelõ juthat támogatáshozForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-29 15:06:16
A közvetlen támogatások új rendszerében kötelezõ és önkéntes elemek jelennek meg.

Január végétõl folyamatosan jelennek meg az új uniós Közös Agrárpolitika közvetlen támogatásairól szóló hazai rendeletek – jelentett be Czerván György, a Földmûvelésügyi Minisztérium államtitkára. Korábbi információk szerint a tárca összesen hét rendeletet ad ki.
Fontos eredmény

A közvetlen támogatások új rendszerében fontos eredmény, hogy a jelenlegi területalapú támogatási rendszer (SAPS) elvén alapuló alaptámogatási rendszer továbbvihetõ 2020 végéig, vagyis egységes hektáronkénti átalánytámogatást kaphat minden olyan gazdálkodó, aki az adott évben támogatási kérelmet nyújt be – mondta Czerván György egy konferencián. Az agrárgazdaságért felelõs államtitkár kiemelte, hogy a közvetlen támogatások új rendszerében kötelezõ és önkéntes elemek jelennek meg. A kötelezõ elemek közé tartozik az alaptámogatás, a zöldítés és a fiatal gazdálkodók támogatása, míg az önkéntes elemek között a termeléshez kötött támogatást találjuk meg.
Lesznek kivételek

A jövõben csak aktív mezõgazdasági termelõ lesz jogosult a közvetlen támogatásra, vagyis az, aki mezõgazdasági tevékenységet folytat és nincs a negatív listán. Az aktív mezõgazdasági termelõi státuszt a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a közvetlen kifizetések támogatási feltételeként fogja vizsgálni. A rendszer összetettségét jól mutatja, hogy bizonyos feltételek mellett aktív gazdának minõsülhet az is, aki ugyan szerepel a negatív listán, de a mezõgazdasági tevékenysége nem jelentéktelen.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!