2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Egyes társasházak szeptember után is vásárolhatnak hagyományos gázkazántForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-30 11:54:29
Egy uniós rendelet alapján szeptember 26-tól csak kondenzációs gázkazánokat lehet forgalomba hozni, a rendeletben biztosított kivétel szerint azonban a gyûjtõkéménnyel rendelkezõ társasházak számára ezt követõen is engedélyezett a hagyományos kazán vásárlása, illetve használata - közölte az Energiahatékonysági Intézet az MTI-vel.

Az EU-ban közel 5 millió lakóház használ gyûjtõkéményt, Magyarországon mintegy 140 ezer, ilyen kéménybe kötött hagyományos gázkazán üzemel. A szabályozás - a döntõen földgázzal fûtõ hazai lakossági szegmensen belül - mintegy 2,6 millió készüléket érint, ez az egyedi fûtéssel rendelkezõ háztartások 75 százaléka.

A kivétel a kifejezetten ezek számára kifejlesztett kazánokra vonatkozik.

A társasházakban vegyesen építettek be egyedi vagy gyûjtõkéményt. A gyûjtõkéménynek egy csatornája van a földszinttõl a tetõig, és ebbe kötnek be minden gázkazánt.
Az uniós rendelet célja a kazánhasználat biztonságosabbá tétele volt, ugyanis a kondenzációs kazán nem a lakótérbõl kapja az égéshez szükséges levegõt, így használatával elkerülhetõ az esetleges szén-monoxid-mérgezés.

A gyûjtõkémények viszont csak aránytalanul magas költséggel tehetõk alkalmassá kondenzációs gázkazán üzemeltetésére, ezért teszi lehetõvé a rendelet a kifejezetten gyûjtõkéményhez készült, nem kondenzációs kazánok forgalomban maradását.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!