2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Ismét elfogadta az Országgyûlés az új Ptk.-tForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-10 15:45:05
Az Országgyûlés hétfõn ismét megszavazta az államfõ által korábban megfontolásra visszaküldött új polgári törvénykönyvet.

A képviselõk - a köztársasági elnök javaslatai alapján, egyebek mellett - módosították az alapítványokkal, illetve a rokonházasságokkal kapcsolatos részeket. A módosított jogszabálygyûjteménybe beemelték a méltósághoz való jogot.

A parlament több kifogásolt szabályt is megváltoztatott az új polgári törvénykönyv hétfõi, megismételt végszavazásánál.. A kódex alapján például a rokonházasságnál a jegyzõnek lesz jóváhagyási joga egy szakértõi vélemény alapján. Az OrszággyûlésSólyom László javaslatainak megfelelõen módosította az alapítványokkal, a joggal való visszaéléssel, a belátási képesség hiányával, a testvérnek testvér vér szerinti leszármazottjával kötött házasságával, a társasházi tulajdonnal, az ingatlan-nyilvántartással és a haszonélvezeti jog megváltásával kapcsolatos szabályokat. A képviselõk ugyanakkor nem szavazták meg az elévüléssel és a foglalóval kapcsolatos egyes szabályaira vonatkozó államfõi javaslatokat. A parlament 192 igen, 163 nem és 2 tartózkodás mellett fogadta el az új polgári törvénykönyvet, amely várhatóan jövõ májusban lép hatályba.

A köztársasági elnök október 13-án küldte vissza megfontolásra az Országgyûlésnek, a szeptember végén megszavazott új polgári törvénykönyvrõl szóló törvénycsomagot. Az államfõ akkori indoklása szerint a polgári törvénykönyv kiemelkedõ jelentõségû, a mindennapi életben leggyakrabban alkalmazott jogszabály, mely egyebek mellett olyan fontos kérdéseket szabályoz, mint a cselekvõképesség, a személyiségvédelem, a házasság, a tulajdonhoz kötõdõ jogok, a különféle szerzõdések és az öröklés. A polgári törvénykönyvnek ezért minden részletében különösen átgondoltnak és idõtállónak kell lennie. A kihirdetésre megküldött törvény Sólyom László szerint ennek a követelménynek nem felel meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!