2022. július 3. Vasárnap, Kornél, Soma.
 
Új eredmények a daganatkutatásbanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-01 10:56:18
Tizenöt-húsz év múlva akár a daganatok terápiájában használt gyógyszerek is készülhetnek a Debreceni Egyetem onkológiai kutatásaira alapozva.

Hazánkban sokkal többen halnak meg daganatos betegségekben, mint Európa más országaiban. Különösen az áttétes, elõrehaladott esetekben okoz nehézséget a kezelés. A rákos betegek 90 százaléka nem az elsõdleges daganat, hanem az áttétek miatt veszíti életét – hangzott el a „Molekuláris onkológia: Jelátviteli folyamatok célpontjainak azonosítása és daganatterápiás eljárások kifejlesztése” címû projekt zárórendezvényén pénteken a Debreceni Egyetemen.

A programban a Debreceni Egyetem vezetésével, valamint az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont partnerségével 21 kutatócsoport vizsgálta a daganatsejtekre jellemzõ speciális elváltozásokat és az azok kialakulásáért felelõs molekuláris mechanizmusokat egyebek mellett az emlõdaganatok és melanóma területén.

- A projektben nem betegágy melletti vizsgálatokat, hanem alapkutatást végeztünk, amely hosszú távon, kitartó kutatómunka eredményeként, 15-20 év múlva vezethet gyógyszerek fejlesztéséhez – hangsúlyozta Panyi György egyetemi tanár, a projekt szakmai vezetõje.

A pályázatban a szakemberek új célmolekulákat azonosítottak, és olyan egyedi hatásmechanizmussal rendelkezõ, új gyógyszermolekula-jelölteket elemeztek, amelyekre várhatóan érzékenyek lesznek az eddigi terápiákra rezisztens daganatok. Nemcsak a daganatszövetek, hanem a daganatok és mikrokörnyezetük vizsgálatában is jelentõs eredményeket értek el. Ezt jelzi a szakterület vezetõ nemzetközi szakfolyóirataiban – többek között az Angol Királyi Akadémia lapjában vagy a Molecular Aspects of Medicine-ben – eddig megjelent 47 publikáció.

A 28 hónap futamidejû pályázat során két szabadalmat is benyújtottak: az egyik az immunrendszer sejtjeit célzottan befolyásoló skorpióméregbõl elõállított molekulákra vonatkozik, a másik pedig olyan molekulákra, amelyek a fehérvérsejtek daganat elleni immunitásának fokozásában játszanak szerepet.

A kutatásban résztvevõ laboratóriumokban számos egyedi mûszert és speciális szakértelmet igénylõ technológiát alkalmaztak és fejlesztettek, valamint létrehozták a daganatbiológiai kutatások igényeinek megfelelõ molekuláris onkológiai szövettenyésztõ és peptid hormon receptor laboratóriumokat is.

A  projektben a tapasztaltabb kollégák vezetésével 62, többségében újonnan alkalmazott fiatal kutató mûködött közre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!