2024. április 19. Péntek, Emma.
 
4 hiba az önéletrajzírásbanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-02 13:48:54
Annak ellenére, hogy számos cikk szól ma már az önéletrajzírásról, a feladat továbbra sem egyszerû.

Idõt, ügyességet és türelmet igényel, hogy valóban tükrözze a személyiségünket, értékeinket és felkeltse a munkaadók érdeklõdését. Korábban összeszedtünk néhány hasznos tényezõt, amelyet érdemes megfogadni, jelen cikkünkben pedig azokat a tényezõket gyûjtöttük össze, amelyeket érdemes elkerülni.
Betûtípus

Nem sok erõfeszítést igényel, mégis annál nagyobb kárt tud okozni a rossz betûtípus választás. A túl nagy/kicsi betûméret, és az olvashatatlan, vagy oda nem illõ (pl. Comic Sans) betûtípussal sokat ronthatunk az esélyeinken. Használjunk az általánosan elfogadott betûtípusokat, mint amilyen a Times New Roman, Arial, Calibri, stb.
Hibás formázás

Manapság már a legtöbb helyen azt halljuk, hogy tûnjünk ki a tömegbõl és ezért sokan megpróbálnak egyedi önéletrajzot létrehozni, aminek eredménye sokszor egy túlszerkesztett, árnyékolással és oda nem illõ motívumokkal gazdagított CV. Éppen ezért azt javasoljuk – hacsak nem egy grafikusi/designer pozícióra pályázunk – inkább kerüljük el ezeket, minimálisan formázzunk és tartsuk szem elõtt a legfõbb szempontot, ami az olvashatóság! Mielõtt véglegesítjük, küldjük el e-mailben egy ismerõsünknek, hogy megnézzük nem vesznek-, vagy csúszkálnak el benne a tartalmak.
Irreleváns szakmai tapasztalat

A legtöbbünk büszke a szakmai sikereire, ezért szeretünk is mindet feltüntetni az önéletrajzunkban. Az idõ elõrehaladtával azonban adódik olyan helyzet, amikor néhány korábbi tapasztalatot jobb mellõzni a CV-bõl.
Illusztráció: Getty Images ©

Általános szabályként elmondható, hogy az elmúlt 15 év, ami számít. Például, ha egy magasabb, vezetõi pozíciót pályázunk meg, akkor nem kell az önéletrajzunkba belevenni a 20 évvel ezelõtti diákmunkákat. Ráadásul az sem jó, ha önéletrajzunk túl hosszú, ezért csak azokat a pozíciókat tüntessük fel, melyek relevánsak a megpályázni kívánt állás szempontjából.
Hosszúság

Sok helyen eltérõ javaslatokat találhatunk arra vonatkozóan, hogy hány oldalas legyen a CV. Az általános nézet szerint, ha minden 10 évre egy oldalt szánunk, akkor nem hibázunk!

Reméljük, hogy a fentiekkel hozzásegítjük olvasóinkat a sikeres álláskereséshez!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!