2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Hatályba lép az aktualizált banki magatartási kódexForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-02 13:53:00
Ma lépett hatályba az aktualizált, a múlt évi jogszabályi változásokhoz igazított banki magatartási kódex, amely a felelõs lakossági hitelezéshez szükséges elveket, szabályokat tartalmazza.

A magatartási kódex eredetileg 2010. január 1-jén lépett hatályba azért, hogy megerõsítse a lakossági hitelfelvevõk és a hitelezõk közötti bizalmat.

A lakossági hitelezéssel kapcsolatban a kódex szabályozza a felelõs hitelezés általános normáit, a szerzõdéskötés elõtti hitelezõi magatartás általános elveit, az ügyfelek fizetési nehézségének kezelése körében alkalmazandó eljárásokat, valamint a végrehajtási eljárások elõtt és alatt alkalmazandó elveket.

A kódexet eddig több mint 250 pénzügyi intézmény írta alá; ez a kör a lakossági hitelpiac bõ 95 százalékát fedi le. Az eddigi magatartási kódexet aláíró szolgáltatóknak most nem kell újabb nyilatkozatot tenniük az önszabályozó dokumentumhoz való csatlakozásról, eddigi kötelezettségvállalásuk változatlanul tovább él.

Az aktualizált kódex szabályai révén a pénzügyi intézmények önkéntesen vállalják, hogy átlátható és felelõs magatartást tanúsítanak lakossági ügyfeleik felé a hitelnyújtást (lízing-, vagy faktoring szolgáltatást) megelõzõen, a futamidõ alatt, és az esetleges fizetési nehézségekkel kapcsolatos eljárásaikban is - írta közleményben korábban a jegybank és a bankszövetség.

Hozzátették: az aktualizált kódex elõírásai alapján a pénzügyi intézmények belsõ üzletmenetükben is érvényesítik a transzparencia (közérthetõség, átláthatóság, a szükséges információkhoz való hozzáférhetõség), a szabályelvûség (a jogszabályoknak és a jó gyakorlatot elõsegítõ elvárásoknak megfelelõ, szabályzatokban is rögzített hitelezõi gyakorlat) és a szimmetria (az esetleges egyoldalú költségemelések mellett kedvezõbbé vált feltételek esetén költségcsökkentésekkel ezek hatását is érvényesíteni kell az ügyfeleknek) elveit.

Az aktualizált kódexet elfogadó intézmények vállalják, hogy a fogyasztók ügyleti döntését befolyásoló kereskedelmi gyakorlatuk során ügyfeleiknek jelzik, illetve általános szerzõdési feltételeikben, üzletszabályzataikban is megjelenítik, hogy kötelezõen alávetik magukat az önszabályozó elõírásoknak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!