2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Hamarosan újra mehet magyar hús OroszországbaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-03 11:17:29
Budai Gyula, az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó intézkedésekért felelõs miniszteri biztos a Híradónak azt mondta: egy most véget ért vizsgálaton a magyar cégek minden orosz élelmiszer-biztonsági elõírásnak megfeleltek, így az orosz döntés után azonnal indulhatnak a szállítások.

Az orosz embargó egyik legnagyobb hazai vesztese a szentesi Hungerit. Egy milliárd forint értékû árut, 1500 tonna baromfit nem tudtak tavaly Oroszországba eladni a gazdasági szankciók miatt. Masa Zoltán, a Hungerit Zrt. export-igazgatója elmondta, hogy a cég így a nyugat-európai piacok felé kellett, hogy forduljon. Az igazgató úgy gondolja, ha meg is nyílnak a lehetõségek újból az orosz piac vonatkozásában, a rubel árfolyama annyira kedvezõtlen, hogy valószínûleg a régi szép idõk csak hosszabb folyamat hatására térhetnek vissza.

Moszkva még augusztusban tiltotta meg többek között az uniós országokból származó hús, gyümölcs és zöldségtermékek importját, válaszul az Oroszország elleni gazdasági intézkedésekre. Csak a magyar mezõgazdaság 10 milliárd forintot vesztett ezzel.

Az orosz állategészségügyi szolgálat vezetõje a hétvégén azt nyilatkozta: elsõként hat uniós tagállamnak - köztük Magyarországnak engedélyezné Moszkva az újbóli exportot. Elõször a sertéshús-szállítás indulhat be – a Híradó értesülései szerint fél éven belül.

Az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelõs miniszteri biztos is megerõsítette: Magyarország is ott van a listán. Budai Gyula azt is közölte: a most lezárult vizsgálat szerint a magyar vállalatok megfeleltek az orosz élelmiszerbiztonsági elõírásoknak. Elmondta, ezek a cégek eddig is ott voltak az orosz piacon és jelentõs mennyiségû terméket exportáltak.

A Híradónak nyilatkozó szakember szerint a kelet-közép-európai országokat érintik a legérzékenyebben a kölcsönösen bevezetett szankciók. Saághy Pál, az Equilor Befektetési Zrt. vezetõ üzletkötõje példaként a német ipart és a magyar mezõgazdaságot hozta fel.

Pénteken Brüsszelben Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt: februárban a Budapestre látogató orosz elnökkel és a német kancellárral is tárgyal szankciók gazdasági hatásairól. Azt mondta: nem akarunk olyan helyzetet, amely kárt okoz a magyar gazdaságnak.

Az orosz vámhatóság adatai szerint az Európai Unió 28 tagállama és Oroszország közötti kereskedelem mértéke 7 százalékkal esett vissza az elmúlt évben. Ebbõl elsõsorban az Egyesül Államok profitált. Amerikai-orosz áruforgalom erõteljesen, nagyjából ugyanekkora mértékben nõtt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!