2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Az új törlesztõrészleteket elsõ alkalommal májusban fizethetik az adósokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-03 13:40:35
Jövõ héten már a fair bankokról szóló, vasárnap hatályba lépõ törvény szabályozza a hitelszerzõdéseket. A devizakölcsönök forintosítása kapcsán közjegyzõhöz akkor kell fordulni, ha az ügyfél újonnan felvett hitelbõl fizeti ki a régit. Az ilyen megállapodásokat a földhivatal is regisztrálja majd, a jelzálogjoggal együtt.

A devizahitelek elszámolása és forintra váltása kapcsán az új törlesztõrészleteket elsõ alkalommal májusban fizethetik az adósok. Mivel február elsején életbe lép a fair bankolásról szóló törvény is, a jelzáloggal biztosított régi devizakölcsönök egy része módosul. Azt, hogy a forintosítás és az elszámolás miatt miként változik meg a tartozás összege és pénzneme, írásba kell rögzíteni.

A szerzõdésmódosításhoz nem kell közjegyzõ, ezt a bankok díjtalanul végzik el. A forintosítás nem érinti a bejegyzett jelzálogjogot, ezt tehát a Földhivatalnak nem kötelezõ benyújtani.

Közjegyzõhöz is egyetlen esetben kell majd fordulni, amikor a forintátváltást követõen a devizahiteles új kölcsönt vesz fel, mert jobb feltételekkel kapja meg egy másik banktól, mondta a Krónikának Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzõi Kamara elnöke. Ilyenkor egy új kölcsönjogviszony jön létre, s ezt az új kölcsönjogviszonyt a közokirati bizonyíthatóság és a végrehajthatóság miatt közjegyzõi okiratban kell aláírni.

A munkadíj a kölcsön összegétõl függetlenül egységesen 15 ezer forint lesz, ehhez járhat még az 5 ezer forintos költésgyérítés. Az ilyen megállapodásokat regisztrálja majd a Földhivatal, a jelzálogjoggal együtt. A régi adatok törlése és az újak feltüntetése díjmentes lesz. A forintosítás Budapesten 87 ezer ingatlant érinthet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!