2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Nem automatikusan jár a nyugdíjbiztosítás utáni adókedvezményForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-03 16:47:17
Múlt év elejétõl újra jár az üzleti biztosító társaságokkal kötött nyugdíjbiztosítások után az adókedvezmény, de a szerzõdõk ezt nem automatikusan kapják, hanem a biztosító igazolása alapján, a személyi jövedelemadó bevallásukban igényelhetik vissza - hívja fel az érintettek figyelmét az Union Biztosító.

Az adóhatóság az adójóváírást - a díjigazolás alapján kitöltött - szja-bevallás benyújtását követõ 30. napon utalja. A visszajáró összeg azonban nem közvetlenül az ügyfélhez, hanem a biztosítóhoz érkezik, amely jóváírja azt az ügyfél megtakarítási számláján, ezzel is növelve a nyugdíjcélú megtakarításának összegét.

Az adójóváírás az éves befizetés 20 százaléka, de legfeljebb 130 ezer forint lehet.

Az adójóváírásnak további feltételei is vannak. Egyrészt az ügyfélnek minden adótartozását rendeznie kell. Másrészt megfelelõ nagyságú adóval is rendelkeznie kell. Elõfordulhat ugyanis, hogy a családi adókedvezmény érvényesítése után már nem elegendõ az adó a nyugdíjbiztosítási kedvezmény teljes körû visszatérítéshez. Ilyenkor - az adott évben - csak a maradék adóhoz igazodó támogatási összeg jelenhet meg az ügyfél számláján.

A biztosító közleménye szerint az adójóváírás technikai szabályainak felidézése azért fontos, mivel múlt év elejétõl jár újra adókedvezmény a nyugdíjbiztosítások után. A 2010 elõtti szabályok legfeljebb évi 100 ezer forint szja-kedvezményt engedélyeztek, az önkéntes- és az üzleti alapon kötött nyugdíjbiztosításokra, továbbá az életbiztosításokra. A három - vagy ennél kevesebb - biztosításra befizetett éves díjból járt vissza 100 ezer forint. Ez a kedvezmény 2010-tõl megszûnt.

A jogszabályok tavaly januártól teszik újra lehetõvé az adókedvezmény igénybe vételét. A 2014. elsõ napjától hatályos meghatározás szerint a nyugdíjbiztosítás lejárata a biztosított nyugdíjba vonulása, elõtte csak a biztosított halála, illetve legalább 40 százalékos rokkantsága esetén fizethet a biztosító. Szintén feltétel a 10 éves díjfizetés.

A biztosítók múlt év februárjától kezdtek kijönni a feltételeknek megfelelõ nyugdíjbiztosításaikkal. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) legutóbbi adatai szerint szeptember végéig 45 ezer ilyen szerzõdést kötöttek az ügyfelek és ezek éves - átlagos - díja 212 ezer forint volt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!