2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Frankban van a biznisz?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-04 15:06:04
Profi befektetõk nyugodtan fogadhatnak a svájci frank jelentõs gyengülésére.

A kisembert lebeszéli ugyan, de a portfóliókezelõknek, profi befektetõknek megfontolásra ajánlja a fogadást a svájci frank jelentõs gyengülésére az egyik legpatinásabb svájci befektetési tanácsadó társtulajdonosa.
Leértékelõdik

A Wellershoff and Partners stratégiai döntéseiért felelõs Felix Brill az alapblog.hu-nak adott interjúban elmagyarázza, hogy a frank viszonylag gyors és komoly leértékelõdési folyamatba kezd a dollárral, a fonttal, a norvég koronával és fõként az euróval szemben. A franknak az euróhoz viszonyított reális árfolyamát cége az 1,27-es szintre számolta ki. Egyébként – mint mondja – hazája recesszióba fog zuhanni, ha nem következik be a frank ütemes leértékelõdése. Deflációs veszélyt azonban sem Svájcban, sem egész Európában nem érzékel. Felix Brill szerint az új görög kormány erõsnek kívánja ugyan beállítani magát, de az idõ mégis olyan kompromisszum irányába dolgozik, amely nem fogja felmenteni Görögországot az adósságok és a kamatok visszafizetése alól. Ezt a valós helyzetet tükrözi az euró árfolyama, amely a görög bonyodalmak dacára tényleg viszonylagosan stabil, a spanyol, a portugál, az olasz államkötvények hozamai eközben nem is emelkednek. Ez meg azt mutatja, hogy nem tart a piac „fertõzésveszélytõl”.
Favorizált Amerika

Az euró árfolyama óriásit zuhant az utóbbi idõben az amerikai dollárral szemben. A szakember szerint azonban a dollárnak gyengülnie kell az euróval szemben. A piac most – mert bizonytalansági állapotban leledzik – eleve „agyonfavorizálja” Amerikát minden más térséggel szemben. Most mindenki még az Amerika és az Európa közötti aktuális növekedésbeli különbségekre figyel csupán. Kétségtelen, hogy Amerika gyorsabban növekszik, mint Európa. Eközben kétségtelen az is, hogy a kamatkülönbség várható növekedését is sokan abszolutizálják: mindenki elkerülhetetlennek gondolja, hogy az amerikai Fed kamatot fog emelni, miközben Európában erre nem kerülhet sor a közeli jövõben. Csakhogy történeti és tapasztalati alapon egyértelmûen megállapítható, hogy a devizapárok közötti viszonyt a piacok – amikor lehiggadnak – kizárólag egyetlen szempont alapján alakítják át tartósan: az infláció, az inflációs várakozás mentén!
Big Mac index

Az Egyesült Államokban egyre gyorsabban fognak nõni az árak – Európához viszonyítva. A leginkább mérvadónak e témakörben mindig is az úgynevezett Big Mac index számított: hol, mennyiért tudja értékesíteni a fizetésekhez képest emblematikus termékét a McDonald’s. Mára a Big Mac index helyébe az úgynevezett iPad index lépett: hogy hogyan viszonyul az Apple élen járó termékének az ára a családok, egyének jövedelméhez. Mindegy. Mert mindkét index ugyanazt mutatja: Európa pénze jelenleg alulértékelt, az óhatatlanul fel fog értékelõdni – belátható idõn belül. Amerikában egy éve folyamatosan gyorsabban nõnek az árak, mint Európában. A svájci franknak az euróhoz való viszonyát tekintve a Big Mac vagy az iPad index azt üzeni, hogy a svájci frankot néhány napra egészen durván, példa nélkül álló mértékben értékelte túl a piac, rögtön azt követõen, hogy a svájci jegybank leszakította a frankot az euróról. „Mi azonban határozottan, meggyõzõdéssel azt mondjuk az ügyfeleinknek: jóval gyengébb frankárfolyam beállítódására készüljenek fel. Mégpedig amilyen gyorsan csak lehet” – fogalmazott a befektetési bankár.
A frank ellenében

– Állítjuk, hogy az euró, továbbá a dollár, az angol font, a norvég korona sokat fog erõsödni a frank ellenében, és szerintünk ez a folyamat gyorsabban fog bekövetkezni, mint azt még nagyra becsült svájci és külföldi kollégáink egy része is feltételezi. Õk állították, hogy a jegybankunk 2016-ig nem fog hozzányúlni az árfolyam euróhoz rögzítéséhez. Ahogy tévedtek ebben, szerintünk ugyanígy tévednek abban is, hogy fanatikusan hisznek abban, hogy az erõs frank, az euróval való paritásos viszony fennmaradhat legalább 2016-ig. Ezt téves feltételezésnek gondoljuk. Nem bírja ezt az erõt tartani a frank még két éven át. A családokat mégis óvnám attól, hogy svájci frankban adósodjanak el. Bár a konstelláció soha nem volt jobb ahhoz, hogy svájci frankban adósodjunk el, a kisember ne akarjon beszállni a „nagyok” játékába! Bármi közbejöhet, ami hirtelen megváltoztatja a felállást, az árfolyamkockázat a legkevésbé felmérhetõ rizikó – mondta.


A rögzítés kárt okozott


A két-három éven át az euróhoz 1,20-as szinten rögzített frankárfolyam azért okozott károkat, mert az a felülértékeltséget rögzítette. Ez indította be az exportágazatok komoly gyengülését, az importárak csökkenését, oda vezetett, hogy ma mínusz egyszázalékos Svájcban az infláció. Deflációs veszély nincs, ott még nem tartunk. Az energiaárak zuhanása és a frank túlértékeltsége együttesen hozza létre ezt a helyzetet. A múlt évben – mindentõl függetlenül – még mindig magasabb volt a gazdasági növekedésünk, mint az uniós átlag. A bérek, fizetések azáltal erõsödtek és javították a fogyasztást, hogy az árszint nem változott.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!