2022. május 20. Péntek, Bernát, Felícia.
 
Forintosítás: Így használja fel a nyereséget az MNBForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-02-04 16:01:58
A devizahitelek forintosítása nyomán a jegybanknak mintegy 136 milliárd forintos nyeresége keletkezett, ebbõl 100 milliárd forintot a jövõ éveket terhelõ esetleges veszteségekre fordít, a fennmaradó összeggel a tervek szerint az eredménytartalékot emeli meg - közölte a Magyar Nemzeti Bank az MTI megkeresésére.

Az MNB válaszában kitér arra: a jegybanktörvény pontosan meghatározza a Magyar Nemzeti Bank feladatait, ezen belül egyértelmûen szabályozza a jegybank kapcsolatát az államháztartással. A jegybank nyeresége a közösség pénze, amelyet a jegybank közösségi célokra fordít, s amelybõl közösségi vagyont épít - közölték. Kitérnek arra, hogy a jogszabály alapján a jegybank tárgyévi eredménye az eredménytartalék növelésére, a kiegyenlítési tartalékok negatív összegével kapcsolatos esetleges állami feltöltési kötelezettség ellentételezésére és osztalékfizetésre egyaránt felhasználható.

A jegybanki függetlenségbõl következõen a tárgyévi eredmény felhasználásáról az Európai Központi Bank (EKB) elõírásának megfelelõen az MNB igazgatósága dönt.

A monetáris finanszírozás tilalmára tekintettel az osztalékfizetésen kívül a jegybanknak nincs jogszerû lehetõsége állami feladatok közvetlen finanszírozására, illetõleg a központi kormányzati szervek, regionális vagy helyi közigazgatási szervek részére hitel nyújtására, továbbá ezektõl közvetlenül adósság-finanszírozó instrumentumokat vásárolni - hívta fel a figyelmet az MNB.

A válaszban jelezték azt is, hogy az MNB potenciális osztalékfizetése költségvetési felhasználásának lehetõségét jelentõsen korlátozza a jegybanki eredmény költségvetési elszámolásával kapcsolatos európai uniós elõírások aszimmetriája. Eszerint ugyanis míg a realizált árfolyameredménybõl származó osztalék befizetése nem csökkentené az eredményszemléletû költségvetési hiányt, addig, ha a jegybank a jövõben veszteséges lenne - és azt nem fedezné az eredménytartalék - , akkor a költségvetésnek térítési kötelezettsége keletkezne, ami viszont a költségvetési hiány emelkedésével járna együtt.

Az MNB ezért az elsõdleges céljának veszélyeztetése nélkül mindent megtesz annak érdekében, hogy a következõ években esetleg jegybanki veszteségre ne kelljen költségvetési forrásokat fordítani, erre szolgál például az, hogy a jegybank 2014-es eredményének jelentõs részét a késõbbi évek esetleges veszteségének fedezésére szolgáló eredménytartalékba helyezi - közölte a jegybank.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!